Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Απριλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει την πέμπτη κοινοπρακτική συναλλαγή για το 2023 συγκεντρώνοντας 7 δισ. ευρώ

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει ομόλογα της ΕΕ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωσε χθες επιπλέον 7 δισ. ευρώ στην πέμπτη κοινοπρακτική συναλλαγή για το 2023. Η συναλλαγή μίας δόσης συνίστατο στην έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης στις 4 Οκτωβρίου 2038.

Οι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συναλλαγή αυτή και υπέβαλαν προσφορές για συνολικό ποσό 63,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό πάνω από 9 φορές.

Τα έσοδα αυτής της συναλλαγής θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU, του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία, καθώς και της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής για άλλες χώρες (Μολδαβία και Ιορδανία, με συνολικό ποσό 240 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την προσέγγιση της Επιτροπής για την έκδοση ομολόγων με την ενιαία ονομασία «ομόλογα της ΕΕ» και όχι υπό διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα.

Συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής συναλλαγής της, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει σχεδόν 50 δισ. ευρώ από τον στόχο χρηματοδότησης ύψους 80 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Απ’ αυτόν τον στόχο χρηματοδότησης, περίπου 70 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU και περίπου 10 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία. Περισσότερες  πληροφορίες για τις συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμες εδώ.

Στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ περιλαμβάνεται λεπτομερής επισκόπηση των συναλλαγών της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2023.  

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Claire Joawn — Τηλ.: + 32 2 295 68 59)  

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Απριλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα