Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συγκροτήσουν μια συλλογή τρισδιάστατων ψηφιοποιημένων αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την εκστρατεία «Twin it! 3D for Europe's culture» και κάλεσε τα 27 υπουργεία πολιτισμού της ΕΕ να επιλέξουν και να υποβάλουν από ένα τρισδιάστατο, ψηφιοποιημένο αγαθό πολιτιστικής κληρονομιάς στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την πολιτιστική κληρονομιά που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Europeana. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η χρήση και η επανάχρηση τρισδιάστατων απεικονίσεων στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων, ευαισθητοποιώντας το κοινό για τις ευκαιρίες και τα οφέλη τους, αλλά και να βοηθηθούν τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών της ΕΕ να αναπτύξουν σχετικές ικανότητες.
 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, ανέφερε σχετικά: «Η Europeana σήμερα παρέχει πρόσβαση σε 57 εκατομμύρια αγαθά πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ μόλις το 0,01% από αυτά απεικονίζονται τρισδιάστατα. Ας αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία για να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές. Σήμερα, καλούμε τα κράτη μέλη να επιλέξουν τρισδιάστατα ψηφιακά στοιχεία για να ενισχύουν την καινοτομία και τη δημιουργία, όχι μόνο στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, αλλά και στην εκπαίδευση, τον τουρισμό και τις έξυπνες πόλεις. Η πρωτοβουλία αυτή θα ωφελήσει και θα ενδυναμώσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
 

Στη σύσταση που εξέδωσε το 2021 σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς, η Επιτροπή παρότρυνε τα κράτη μέλη να ψηφιοποιήσουν όλα τα μνημεία και τους χώρους που διατρέχουν κίνδυνο υποβάθμισης έως το 2030 και τα μισά μνημεία που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών. Η πρωτοβουλία «Twin it! 3D for Europe's culture» θα συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων.
 

Στην επίτευξη των στόχων αυτών θα συμβάλει και το ευρωπαϊκό υπολογιστικό νέφος πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας. Παράλληλα με την Europeana και τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς, το υπολογιστικό νέφος θα συνδέσει ιδρύματα και επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, προωθώντας τη συνεργασία και την καινοτομία στη διαφύλαξη των πολιτιστικών αγαθών, με στόχο την ψηφιοποίηση των τεχνουργημάτων, τη μελέτη των έργων τέχνης και την προαγωγή της διαφύλαξης των πολιτιστικών αγαθών.
 

Η πανευρωπαϊκή τρισδιάστατη συλλογή εμβληματικών πολιτιστικών αγαθών θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, η οποία έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2024 και θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα