Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Ιανουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή και η Ιαπωνία υπογράφουν νέα συμφωνία Copernicus για την ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων γεωσκόπησης

The Berlaymont Building and European Flags

Χθες, η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας με σκοπό τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων γεωσκόπησης σε αμοιβαία βάση.
 

Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν μακροχρόνια διαστημική συνεργασία και κοινά στρατηγικά συμφέροντα. Η νέα συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής: η ΕΕ θα παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες του Copernicus, το σκέλος γεωσκόπησης του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Η Ιαπωνία θα παρέχει στην Επιτροπή, για τους σκοπούς του Copernicus, ελεύθερη και ανοικτή πρόσβαση σε δεδομένα από τους μη εμπορικούς της δορυφόρους γεωσκόπησης.
 

Οι υπηρεσίες του Copernicus, οι οποίες παρέχουν δεδομένα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα, θα αποκτήσουν υψηλότερη ποιότητα και ακρίβεια χάρη στα πρόσθετα δεδομένα που θα λαμβάνουν από ιαπωνικούς δορυφόρους και επιτόπιες πηγές. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να επιταχύνουν τη χρήση δορυφορικών δεδομένων για συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μακροπρόθεσμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η παρακολούθηση των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, η ρύπανση, η βιοποικιλότητα, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια παρακολούθηση των εκπομπών CO2, η μείωση του κινδύνου καταστροφών και η επισιτιστική ασφάλεια.
 

Η συμφωνία θα ενισχύσει την αξιοποίηση των δεδομένων και των υπηρεσιών του Copernicus σε παγκόσμιο επίπεδο και θα συμβάλει στην προώθησή του ως μιας παγκόσμιας βέλτιστης πρακτικής και ενός διεθνώς αποδεκτού προτύπου.
 

Περισσότερες πληροφορίες για τη διεθνή συνεργασία του Copernicus είναι διαθέσιμες εδώ. Ο κατάλογος των συμφωνιών συνεργασίας του Copernicus είναι διαθέσιμος εδώ.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: +32 2 295 86 15· Flore Boutier – Τηλ.: +32 2 296 60 43)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Ιανουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα