Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη δρομολογούν ψηφιακή εταιρική σχέση

The Berlaymont Building and European Flags

Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη συσφίγγουν σήμερα τη συνεργασία τους ως στρατηγικών εταίρων. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης μιας νέας ψηφιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης από την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό κ. Lee στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ASEAN τον Δεκέμβριο του 2022, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σινγκαπούρης κ. S. Iswaran υπέγραψαν ψηφιακή εταιρική σχέση η οποία θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης σε διάφορους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο υπουργός κ. Iswaran υπέγραψαν επίσης τις αρχές ψηφιακού εμπορίου, οι οποίες, ως βασικό παραδοτέο της ψηφιακής εταιρικής σχέσης, αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ελεύθερης ροής αγαθών και υπηρεσιών στην ψηφιακή οικονομία, με παράλληλο σεβασμό στην ιδιωτικότητα.

Η ψηφιακή εταιρική σχέση ΕΕ-Σινγκαπούρης αποτελεί καρπό της δυναμικής σχέσης που έχει οικοδομήσει η ΕΕ με μια ανοικτή και εξωστρεφή οικονομία και έναν δυναμικό εφοδιαστικό και χρηματοπιστωτικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κρίσιμους τομείς, όπως οι ημιαγωγοί, οι αξιόπιστες ροές δεδομένων και η καινοτομία δεδομένων, η ψηφιακή εμπιστοσύνη, τα πρότυπα, η διευκόλυνση του ψηφιακού εμπορίου, οι ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Η εταιρική αυτή σχέση συνάδει με την Ψηφιακή Πυξίδα 2030, την ευρωπαϊκή οδό για την ψηφιακή δεκαετία, και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τον Ινδοειρηνικό.

Μεταξύ άλλων, η ψηφιακή εταιρική σχέση:

  • θα ενισχύσει την ερευνητική συνεργασία σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και οι ημιαγωγοί·
  • θα προωθήσει τη συνεργασία σχετικά με τις ρυθμιστικές προσεγγίσεις σε τομείς όπως η ΤΝ και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID)·
  •  θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις σε ανθεκτικές και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κέντρων δεδομένων και υποβρύχιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων για τη συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και της Νοτιοανατολικής Ασίας·
  • θα διασφαλίσει αξιόπιστες διασυνοριακές ροές δεδομένων σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων και άλλους στόχους δημόσιας πολιτικής·
  • θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας·
  • θα οικοδομήσει συμμαχίες σε διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ τυποποίησης·
  • θα διευκολύνει το ψηφιακό εμπόριο, μεταξύ άλλων με την συνεργασία επί κοινών έργων, όπως το εμπόριο χωρίς χαρτιά, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι ηλεκτρονικές πληρωμές και το πλαίσιο ηλεκτρονικών συναλλαγών.


Μετά την υπογραφή της εταιρικής σχέσης, συνεδρίασε για πρώτη φορά το συμβούλιο της ψηφιακής εταιρικής σχέσης, το οποίο καθόρισε τους τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας για το επόμενο έτος. Του συμβουλίου συμπροήδρευσαν ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Thierry Breton και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σινγκαπούρης κ. S. Iswaran. Η Σιγκαπούρη και η ΕΕ συμφώνησαν επί των βασικών προτεραιοτήτων προς εφαρμογή το 2023: διερεύνηση κοινών προσεγγίσεων στον τομέα της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και εκπόνηση έργων για τη διευκόλυνση του ψηφιακού εμπορίου και του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜΜΕ.

Η υπογραφή των αρχών του ψηφιακού εμπορίου συνιστά ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα της ψηφιακής εταιρικής σχέσης μας και ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τον Ινδοειρηνικό.  Οι αρχές του ψηφιακού εμπορίου αποδεικνύουν ότι η ΕΕ και η Σινγκαπούρη έχουν την ίδια προσήλωση σε μια ανοικτή, δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία, χωρίς αδικαιολόγητους εμπορικούς φραγμούς.

Ιστορικό

Η ψηφιακή εταιρική σχέση ΕΕ-Σινγκαπούρης είναι η τρίτη που υπογράφεται με βασικούς εταίρους στην Ασία. Η πρώτη ψηφιακή εταιρική σχέση συνήφθη τον Μάιο του 2022 με την Ιαπωνία κατά την 28η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας και η δεύτερη με τη Δημοκρατία της Κορέας τον Νοέμβριο του 2022. Με τις εταιρικές σχέσεις καθιερώνεται ετήσια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου —το συμβούλιο της ψηφιακής εταιρικής σχέσης— με επικεφαλής τον επίτροπο κ. Breton από την πλευρά της ΕΕ και τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό καθεμίας από τις τρεις χώρες-εταίρους. Τα συμβούλια ψηφιακής εταιρικής σχέσης παρέχουν την πολιτική καθοδήγηση, καθορίζουν τις προτεραιότητες προς εφαρμογή και προβαίνουν σε απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί.

Περισσότερες πληροφορίες

Ψηφιακή εταιρική σχέση ΕΕ-Σινγκαπούρης

Ψηφιακές εταιρικές σχέσεις Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης

 

 

Δηλώσεις

Σήμερα πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τη Σινγκαπούρη σε κρίσιμους ψηφιακούς τομείς. Θα προωθήσουμε μαζί το όραμά μας για έναν χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος θα ωφελήσει τους πολίτες μας και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή - 01/02/2023

 

Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα για την αναβάθμιση των στενών εμπορικών μας δεσμών με τη Σινγκαπούρη. Η υπογραφή αυτών των αρχών ψηφιακού εμπορίου αποτελεί το πρώτο παραδοτέο της νέας ψηφιακής εταιρικής σχέσης μας και θα διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ μας, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενός ζωτικής σημασίας τομέα των οικονομιών μας. Οι αρχές αυτές θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα του ψηφιακού εμπορίου, μεταξύ άλλων στο επίπεδο του ΠΟΕ.

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο - 01/02/2023

 

Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εταίρους που συμμερίζονται τις θέσεις μας και συντονίζουμε τη δράση μας με αυτούς, μπορούμε να καθορίζουμε τα πρότυπα του αυριανού ψηφιακού κόσμου και να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Θα εργαστούμε για τις τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί, αλλά και για τις ροές δεδομένων και τις ψηφιακές υποδομές, οικοδομώντας επάνω στη δυναμική μας σχέση.

κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς - 01/02/2023

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα