Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον πέμπτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Joint statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Josep Borrell Fontelles, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission, on the 5th round of…

«Είδαμε όλοι τις φρικιαστικές εικόνες από την Μπούτσα και τις άλλες περιοχές από τις οποίες πρόσφατα αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις. Χτες μετέφερα στον Πρόεδρο κ. Ζελένσκι τα συλλυπητήριά μου και τον διαβεβαίωσα για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Οι φρικαλεότητες αυτές δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και δεν θα μείνουν αναπάντητες. Οι δράστες των ειδεχθών αυτών εγκλημάτων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Η ΕΕ συνέστησε μια κοινή ερευνητική ομάδα από κοινού με την Ουκρανία. Αποστολή της είναι να συλλέξει στοιχεία και να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία επιδίδεται σε έναν σκληρό και αδυσώπητο πόλεμο, όχι μόνο εναντίον των γενναίων στρατευμάτων της Ουκρανίας, αλλά και εναντίον του άμαχου πληθυσμού της. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μέγιστη πίεση στον Πούτιν και στη ρωσική κυβέρνηση στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Οι τέσσερις δέσμες κυρώσεων έχουν επιφέρει σφοδρό πλήγμα και περιόρισαν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου. Βλέπουμε απτά αποτελέσματα. Είναι σαφές όμως, ενόψει των γεγονότων, ότι πρέπει να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Σήμερα προτείνουμε να πάμε τις κυρώσεις μας ένα βήμα παραπέρα. Θα τις διευρύνουμε και θα τις ακονίσουμε ώστε να κόψουν ακόμη πιο βαθιά τη ρωσική οικονομία.

Αυτή η πέμπτη δέσμη έχει έξι πυλώνες. Πρώτον, θα επιβάλουμε απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού άνθρακα, οι οποίες έχουν αξία 4 δισ. τον χρόνο. Έτσι θα στερήσουμε τη Ρωσία από άλλη μια σημαντική πηγή εσόδων.

Δεύτερον: πλήρης απαγόρευση των συναλλαγών τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB. Οι τέσσερις αυτές τράπεζες, τις οποίες πλέον αποκόπτουμε πλήρως από τις αγορές, κατέχουν μερίδιο αγοράς 23 % στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Η απαγόρευση αυτή θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Τρίτον: απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για τα ρωσικά πλοία και τα πλοία ρωσικών συμφερόντων. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύψουν βασικές ανάγκες όπως τα αγροδιατροφικά προϊόντα, η ανθρωπιστική βοήθεια και η ενέργεια. Επιπρόσθετα, θα προτείνουμε την απαγόρευση των Ρώσων και Λευκορώσων οδικών μεταφορέων. Η απαγόρευση αυτή θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ρωσική βιομηχανία για την απόκτηση καίριας σημασίας αγαθών.

Τέταρτον: πρόσθετες στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη. Για παράδειγμα στους κβαντικούς υπολογιστές και τους προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και στα ευαίσθητα μηχανήματα και τον μεταφορικό εξοπλισμό. Με τον τρόπο αυτό θα υπονομεύσουμε ακόμη περισσότερο την τεχνολογική βάση και τις βιομηχανικές ικανότητες της Ρωσίας.

Πέμπτον: ειδικές νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για να κόψουμε τη ροή του χρήματος της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε διάφορα προϊόντα, από το ξύλο και το τσιμέντο ως τα θαλασσινά και τα αλκοολούχα ποτά. Παράλληλα θα κλείσουμε και τα παραθυράκια μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Έκτον: Λαμβάνουμε μια σειρά πολύ στοχευμένων μέτρων, όπως γενική απαγόρευση της ΕΕ στη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη και αποκλεισμός κάθε οικονομικής βοήθειας, ευρωπαϊκής ή εθνικής, προς δημόσιους φορείς της Ρωσίας. Διότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων δεν πρέπει να καταλήγουν στη Ρωσία υπό καμία μορφή και με κανέναν τρόπο.

Τέλος, προτείνουμε την καταχώριση νέων ατόμων, για την οποία θα σας μιλήσει ο ΥΕ/ΑΠ κ. Τζουζέπ Μπορέλ. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Επεξεργαζόμαστε πρόσθετες κυρώσεις, που θα περιλαμβάνουν και τις εισαγωγές πετρελαίου, και εξετάζουμε κάποιες από τις ιδέες που παρουσίασαν τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή ειδικούς διαύλους πληρωμών, όπως οι λογαριασμοί υπό μεσεγγύηση.

Σήμερα, πάνω από 40 χώρες έχουν επιβάλει παρόμοιες κυρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε ξεκάθαρη θέση, όχι μόνο εμείς εδώ στην Ευρώπη, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος. Ξεκάθαρη θέση κατά του πολέμου που επέλεξε ο Πούτιν. Ξεκάθαρη θέση κατά της σφαγής αμάχων. Και ξεκάθαρη θέση κατά της παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης.

Σλάβα Ουκραΐνι.»

Η δήλωση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ουκρανικά.

Παρακολουθήστε τη δήλωση της Προέδρου στην πλατφόρμα EbS.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα