Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Σεπτεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Υψηλός ο βαθμός συνεργασίας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων σύμφωνα με κατάταξη του 2021

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα δημοσιεύτηκε η 8η κατάταξη πανεπιστημίων U-Multirank , μια πρωτοβουλία της Επιτροπής που συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+ και στο πλαίσιο της οποίας βαθμολογούνται σχεδόν 2.000 πανεπιστήμια από 96 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συνεργάζονται εντατικότερα σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια άλλων περιοχών του πλανήτη, ιδίως στους εξεταζόμενους τομείς της διδασκαλίας & μάθησης, της έρευνας, της ανταλλαγής γνώσεων και της διεθνοποίησης (κινητικότητα προσωπικού & σπουδαστών, κοινά διπλώματα & δημοσιεύσεις, κ.λπ.). Τα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με άλλα ιδρύματα, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, κυβερνήσεις, περιφερειακούς φορείς ή διασυνοριακά έχουν γενικά καλύτερες επιδόσεις από όσα πανεπιστήμια δίνουν λιγότερη έμφαση στη συνεργασία.

Για την κατάταξη ελήφθησαν υπόψη επτά παράμετροι: στρατηγικές συμπράξεις, διεθνή κοινά πτυχία, πρακτική άσκηση, διεθνείς συνδημοσιεύσεις, συνδημοσιεύσεις με βιομηχανικούς εταίρους, περιφερειακές συνδημοσιεύσεις και κοινά διπλώματα ευρεσιτεχνίας με τη βιομηχανία.

Κάθε χρόνο, το U-Multirank συγκρίνει τις επιδόσεις των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τομείς που είναι σημαντικοί για τους σπουδαστές και παρέχει τις μεγαλύτερες εξατομικεύσιμες διαδικτυακές κατατάξεις στον κόσμο. Τα πανεπιστήμια μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα από το U-Multirank για να αξιολογούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους και να βρίσκουν τρόπους για τη δημιουργία ή την ενίσχυση των στρατηγικών τους σχεδίων, και ως προς την παράμετρο της συνεργασίας.

Η πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» είναι μία από τις εμβληματικές δράσεις της Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης. Στόχος της είναι η δημιουργία υπερεθνικών συμμαχιών, στο πλαίσιο των οποίων οι σπουδαστές, το προσωπικό και οι ερευνητές απολαμβάνουν απρόσκοπτη κινητικότητα —τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά— για σπουδές, κατάρτιση, διδασκαλία, έρευνα, εργασία ή κοινή χρήση υπηρεσιών στα συνεργαζόμενα ιδρύματα εταίρους. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 41 τέτοιες συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 280 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη. Τα 41 αυτά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν στη διάθεσή τους προϋπολογισμό ύψους έως 287 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα Erasmus+ και «Ορίζων Ευρώπη».

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα