Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ξηρασία στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2022: Σχεδόν η μισή έκταση της ΕΕ σε κίνδυνο

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε σήμερα έκθεσή του με τίτλο « Η ξηρασία στην Ευρώπη — Ιούλιος 2022», η οποία αξιολογεί την κατάσταση της ξηρασίας στην Ευρώπη βάσει του έργου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας. Σύμφωνα με την ανάλυση της εξέλιξης και των επιπτώσεων της παρατεταμένης ξηρασίας στην ΕΕ, ένα ανησυχητικά μεγάλο τμήμα της επικράτειας είναι επί του παρόντος εκτεθειμένο σε επίπεδο προειδοποίησης (το 46 % της ΕΕ) και συναγερμού (το 11 % της ΕΕ) για ξηρασία που συνδέονται με έλλειμμα υγρασίας του εδάφους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των φυτών.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών θέτει την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση αυτή βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση ώστε να προστατεύσουμε τα δάση, τις σοδειές και τους υδάτινους πόρους μας.»  

Η υδατική και θερμική καταπόνηση συνεπάγονται χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, οι οποίες ήδη ήταν αρνητικές για τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες. Η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Σε κάποιο βαθμό επηρεάζονται και η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία. Στην Ιταλία, η λεκάνη του Πάδου είναι αντιμέτωπη με το υψηλότερο επίπεδο ξηρασίας. Πέντε ιταλικές περιφέρειες έχουν κηρύξει έντονη ξηρασία, ενώ η λειψυδρία αναγκάσε τους δήμους να επιβάλουν πολλαπλούς περιορισμούς στη χρήση των υδάτων. Παρόμοια περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί στη Γαλλία. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών παράγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ξηρασία μέσω του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας (EDO και GDO), τα οποία αποτελούν μέρος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Copernicus (CEMS). Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο ή εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Γνώσεων για τη Διαχείριση Κινδύνων Καταστροφών.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα