Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Τουρκία και Συρία: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων Λέναρτσιτς σχετικά με τον σεισμό

The Berlaymont Building and European Flags

Ένας ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (από τους ισχυρότερους που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή την τελευταία 100ετία) έπληξε την περιοχή του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας χθες το βράδυ και οι συνέπειές του έγιναν αισθητές και στη γειτονική Συρία.

 

Αντιδρώντας άμεσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία κατόπιν αιτήματός της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
 

Δέκα ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικές περιοχές κινητοποιήθηκαν άμεσα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν το προσωπικό πρώτης επέμβασης στο πεδίο. Ομάδες διάσωσης έχουν προσφέρει στην Τουρκία και η Ιταλία και η Ουγγαρία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις τουρκικές αρχές για τον συντονισμό περαιτέρω στήριξης, εάν χρειαστεί.
 

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή έκτακτων υπηρεσιών χαρτογράφησης.
 

Η ΕΕ, μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι επίσης έτοιμη να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό στη Συρία, όπου έχουν επίσης αναφερθεί θύματα.
 

Οι σκέψεις μας πάνε σε όσους και όσες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και στο γενναίο προσωπικό πρώτης επέμβασης που προσπαθεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.
 

Ολόκληρη η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα