Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Τα κράτη μέλη σημείωσαν πρόοδο στη συμμόρφωση με τον ΦΠΑ το 2021, αν και συνεχίζουν να καταγράφονται σημαντικές απώλειες

The Berlaymont Building and European Flags

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ σημείωσαν πρόοδο στην επιβολή της συμμόρφωσης με τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για το έλλειμμα ΦΠΑ, η οποία μετρά τη διαφορά μεταξύ των θεωρητικά αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και των εισπραχθέντων ποσών, τα κράτη μέλη έχασαν περίπου 61 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ το 2021, σε σύγκριση με 99 δισ. ευρώ το 2020.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει απώλειες εσόδων κυρίως λόγω απάτης με τον ΦΠΑ, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μη δόλιων πτωχεύσεων, εσφαλμένων υπολογισμών και περιπτώσεων οικονομικής αφερεγγυότητας, μεταξύ άλλων.

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Τα αισθητά βελτιωμένα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα ΦΠΑ αποτελούν καλή είδηση για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης. Οφείλονται κυρίως σε καλά στοχευμένα εθνικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με συνέπεια. Τώρα πρέπει να δώσουμε ισχυρή ώθηση και σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή να θέσουμε σε εφαρμογή τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή, οι οποίες αποτελούν παράγοντα αλλαγής για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φορολογικών αρχών σε πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Καλώ τα κράτη μέλη να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία επί των νέων μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω τις απώλειες ΦΠΑ, ιδίως τις οφειλόμενες σε διασυνοριακές εγκληματικές απάτες.»

Ολόκληρη η έκθεση με λεπτομερείς πληροφορίες ανά κράτος μέλος είναι διαθέσιμη εδώ. Το σχετικό δελτίο Τύπου και το ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα