Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Συρία: Η ΕΕ πραγματοποιεί στις 9-10 Μάϊου την έκτη Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη συνέχιση της στήριξης του συριακού λαού

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνέχιση της διεθνούς στήριξης προς τους Σύριους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φιλοξενήσει, στις 9 και 10 Μαΐου, την έκτη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής» (#SyriaConf2022). 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζουζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Παρά τον πόλεμο που μας χτυπάει την πόρτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεχνά τις άλλες συγκρούσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή εξαρτώνται καθημερινά από ανθρωπιστική βοήθεια. Παραμένουμε σταθερά στο πλευρό του συριακού λαού και θέλουμε να του εξασφαλίσουμε διαρκή διεθνή προσοχή και στήριξη. Σκοπός της διάσκεψης των Βρυξελλών είναι η επαναβεβαίωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας, αφενός, έναντι των Συρίων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στις γειτονικές χώρες, και, αφετέρου, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η διάσκεψη θα προσφέρει επίσης μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών. Μαζί με τον λαό της Συρίας, η κοινωνία των πολιτών είναι ο κύριος παράγοντας αλλαγής για το μέλλον της Συρίας.»

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, πρόσθεσε: «Μετά από έντεκα χρόνια σύγκρουσης, σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από ζωτικής σημασίας κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ενώ ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας δεν έχει αρκετά τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες του. Επιπλέον, τα παιδιά και οι γυναίκες πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα της σύγκρουσης. Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει τον συριακό λαό. Με τη διοργάνωση αυτής της διάσκεψης, κινητοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ώστε να συνεχίσει να αναζητά λύσεις, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η παρατεταμένη κρίση και να καταστεί δυνατή η παροχή ζωτικής βοήθειας σ' αυτή τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες για αξιοπρεπή και επαρκή μέσα διαβίωσης των Συρίων προσφύγων που βρίσκονται στις γειτονικές χώρες. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να μπορεί να φτάνει εγκαίρως η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλα τα άτομα που την έχουν ανάγκη χωρίς κανένα περιορισμό.»

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχεϊ, δήλωσε σχετικά: «Η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή κοινωνικοοικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε γρήγορα μέσω της πρωτοβουλίας για μηχανισμό επισιτιστικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας ύψους €225 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αύξησης των τιμών σε είδη διατροφής και βασικά εμπορεύματα στους νότιους γείτονές μας, εκ των οποίων 85 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον λαό της Συρίας και τους γείτονές του. Το οικονομικό και επενδυτικό μας σχέδιο θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη και σταθεροποίηση της περιοχής.»

Η διάσκεψη αρχίζει τη Δευτέρα 9 Μαΐου με την Ημέρα Διαλόγου και ακολουθεί υπουργική διάσκεψη την Τρίτη 10 Μαΐου. Η διάσκεψη θα αποτελέσει την κύρια εκδήλωση χορηγών για τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή το 2022.

Από το 2011, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας ανθεκτικότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, με 27,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει τον λαό της Συρίας ώστε να επιτευχθεί εντέλει πολιτική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον λαό της Συρίας.

Ιστορικό πλαίσιο

Η Έκτη Διάσκεψη των Βρυξελλών θα είναι η δέκατη ετήσια διεθνής διάσκεψη για τη Συρία, μετά τις τρεις πρώτες που διοργανώθηκαν στο Κουβέιτ από το 2013 έως το 2015, τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 2016 και τις τελευταίες πέντε διασκέψεις των Βρυξελλών από το 2017 έως το 2021.

Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, στους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, το ευρύτερο δυνατό φάσμα της διεθνούς κοινότητας, περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΔΧΟ), της Διεθνούς Κίνησης Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου, η Ημέρα Διαλόγου θα προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών από το εσωτερικό της Συρίας, την ευρύτερη περιοχή καθώς και τη διασπορά, των χωρών υποδοχής προσφύγων, των επιχειρησιακών εταίρων που συμμετέχουν στο σχέδιο ανταπόκρισης για τη Συρία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων βασικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή ώστε να καταστεί δυνατή η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της περιοχής. Η εκδήλωση θα αποτελείται από τρεις συζητήσεις πάνελ που θα επικεντρωθούν σε βασικά θέματα αναφορικά με το πλαίσιο της συριακής κρίσης και την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, και συγκεκριμένα: «Δίνοντας το βήμα στις φωνές της Συρίας», «Νεολαία» και «Επισιτιστική βοήθεια και επισιτιστική ασφάλεια».

Η υπουργική σύνοδος θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία την Τρίτη 10 Μαΐου. Θα προεδρεύσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος Τζουζέπ Μπορέλ και θα συμμετάσχουν επίσης οι Επίτροποι Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ και Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς. Αντιπρόσωποι από γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες, από χώρες-εταίρους, κράτη μέλη της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, θα συναντηθούν για να συζητήσουν βασικές πολιτικές, ανθρωπιστικές και σχετικές με την περιφερειακή ανάπτυξη πτυχές της συριακής κρίσης. Με την ευκαιρία αυτή, θα αναληφθούν πολιτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη περιλάμβαναν διαβουλεύσεις με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της συριακής κρίσης, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο δυνατή τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών και συστάσεων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Οι πληροφορίες αυτές θα τροφοδοτήσουν τη διάσκεψη, τόσο κατά τη διάρκεια της Ημέρας Διαλόγου όσο και κατά την υπουργική σύνοδο. Διάφοροι εισηγητές της κοινωνίας των πολιτών από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή θα μεταφέρουν στην υπουργική σύνοδο τις συστάσεις που θα προκύψουν από την Ημέρα Διαλόγου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης πραγματοποιούνται επίσης παράλληλες εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι διαδικτυακές ώστε να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε ευρύτερο κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος της έκτης Διάσκεψης των Βρυξελλών

Η οπτικοακουστική κάλυψη θα είναι διαθέσιμη στην EbS και στην αίθουσα Τύπου του Συμβουλίου

Η Ημέρα Διαλόγου θα μεταδοθεί διαδικτυακά εδώ

Statement by the High Representative on the 11th anniversary of the beginning of the conflict, 16 Μαρτίου 2022

Πρώτη Διάσκεψη των Βρυξελλών – Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής, 4-5 Απριλίου 2017

Δεύτερη Διάσκεψη των Βρυξελλών, 24-25 Απριλίου 2018

Τρίτη Διάσκεψη των Βρυξελλών, 12-14 Μαρτίου 2019

Τέταρτη Διάσκεψη των Βρυξελλών, 22-30 Ιουνίου 2020

Πέμπτη Διάσκεψη των Βρυξελλών, 29-30 Μαρτίου 2021

Η στήριξη της ΕΕ στη Συρία

Η στήριξη της ΕΕ στην Ιορδανία

Η στήριξη της ΕΕ στον Λίβανο

Η στήριξη της ΕΕ στην Τουρκία

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα