Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Σύνοδος του Eurogroup και των υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στις Βρυξέλλες στις 7-8 Δεκεμβρίου

Meeting between Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, Paolo Gentiloni, European Commissioner, and Pierre Gramegna, Managing Director of the European Stability Mechanism (ESM)

Σήμερα και αύριο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τις συνόδους του Eurogroup και του ECOFIN.

Σήμερα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις  και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι εκπροσωπούν την Επιτροπή στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το Eurogroup θα συζητήσει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ευρωζώνης με βάση τις γνώμες της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων. Οι υπουργοί θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σύσταση για την ευρωζώνη που εκδόθηκε στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την οποία η Επιτροπή ενέκρινε τον Νοέμβριο. Το Eurogroup θα συζητήσει τη λειτουργία του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών και θα προβεί σε απολογισμό προόδου της κύρωσης της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τέλος, το Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση  θα συζητήσει το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών αγορών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Mathias Cormann και τον πρώην Πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup και Πρόεδρο του φόρουμ υψηλού επιπέδου για την Ένωση Κεφαλαιαγορών κ. Thomas Wieser. Μετά τη συνεδρίαση, θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι.

Αύριο, ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι κ. Τζεντιλόνι και κ. Χαν θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στο Συμβούλιο ECOFIN.  
Καταρχάς, η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με την προσαρμοσμένη δέσμη για την επόμενη γενιά ιδίων πόρων. Το Συμβούλιο θα επιδιώξει μια γενική προσέγγιση σχετικά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με τη δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει μια πρόταση που καθορίζει το νομικό πλαίσιο της πιθανής θέσπισης του ψηφιακού ευρώ, καθώς και μια πρόταση σχετικά με το καθεστώς νόμιμου χρήματος των μετρητών σε ευρώ. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της λειτουργίας του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει σειρά εκτελεστικών αποφάσεων σχετικών με τα αναθεωρημένα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την ετήσια έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2024, την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2024 και τη σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει μια έκθεση για φορολογικά θέματα, καθώς και συμπεράσματα σχετικά με την πρόοδο που σημείωσε η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας». Τέλος, η Προεδρία θα παρουσιάσει την πορεία των εργασιών των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου, την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Veerle Nuyts — Τηλ.: +32 229 96302· Daniel Ferrie- Τηλ.: +32 2 298 65 00)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα