Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Συνεδρίαση του Eurogroup και σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στις 5 και 6 Δεκεμβρίου

Visit of Gintarė Skaistė, Lithuanian Minister for Finance, to the European Commission

Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στις 16:30 ώρα Ελλάδος.
 

Καταρχάς οι υπουργοί θα συζητήσουν σε διευρυμένη σύνθεση (των 27) τη μακροοικονομική κατάσταση υπό το πρίσμα των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής και των τελευταίων εξελίξεων. Δεύτερον, το Eurogroup σε συνήθη σύνθεση θα συζητήσει την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης, καθώς και τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την ανακοίνωσή της σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και το Eurogroup θα συζητήσει το πρόγραμμα εργασιών του σχετικά με πτυχές της μεταρρύθμισης που αφορούν την ευρωζώνη. Μετά τη συνεδρίαση, γύρω στις 20.00 ώρα Ελλάδος, θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι.
 

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόφσκις και οι Επίτροποι Τζεντιλόνι, Χαν και Μαγκίνες  θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί επίσης στις Βρυξέλλες, στις 11:00 ώρα Ελλάδος.
 

Στη σύνοδο, οι υπουργοί θα συζητήσουν την πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για μέτρα προστασίας του προϋπολογισμού της Ένωσης από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας. Ακόμη, το Συμβούλιο θα συζητήσει δέσμη νομοθετικών μέτρων για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο θα συζητήσει την οδηγία σχετικά με ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των πολυεθνικών ομίλων στην ΕΕ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και την ετήσια επισκόπηση της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2023, την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2023 και τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.
 

Μετά τη συνεδρίαση, γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος, θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου όπου την Επιτροπή θα εκπροσωπήσει ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Arianna Podesta — Τηλ.: +32 229 87024· Daniel Ferrie- Τηλ.: +32 229 86500)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα