Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Σύμπραξη ΕΕ και Breakthrough Energy Catalyst: Αίτημα υποβολής προτάσεων για πρωτοποριακά έργα πράσινης τεχνολογίας

Σήμερα, το δίκτυο Breakthrough Energy Catalyst δημοσίευσε αίτημα υποβολής προτάσεων για μεγάλης κλίμακας έργα προηγμένης πράσινης τεχνολογίας με έδρα την Ευρώπη.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Comission, in the UN Climate Conference (COP26) in Glasgow

Το αίτημα θα ενεργοποιήσει επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων με μεγάλες προοπτικές στους τομείς του καθαρού υδρογόνου, των βιώσιμων καυσίμων αεροσκαφών, της απευθείας δέσμευσης από τον αέρα και της αποθήκευσης ενέργειας μακράς διαρκείας.

Η δημοσίευση αποτελεί το πρώτο ορόσημο της σύμπραξης μεταξύ της ΕΕ και της Breakthrough Energy Catalyst, σύμπραξη την οποία εγκαινίασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Breakthrough Energy Catalyst τον Νοέμβριο του 2021 στην COP26 στη Γλασκόβη και την οποία παρουσίασαν η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ιδρυτής της Breakthrough Energy κ. Μπιλ Γκέιτς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ. Η σύμπραξη θα κινητοποιήσει 1 δισ. δολάρια (περίπου 820 εκατ. ευρώ) στο διάστημα 2022-2026 για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εμπορικής αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην υλοποίηση των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης ως το 2030 και της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά:  «Μέσω της σύμπραξης της ΕΕ με τη Breakthrough Energy Catalyst θέλουμε να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων μας. Χρειαζόμαστε τεχνολογική επανάσταση σε παγκόσμια κλίμακα, μεγάλες επενδύσεις, μεγαλύτερη ανάληψη οικονομικών κινδύνων και περισσότερες ρηξικέλευθες καινοτομίες, καθώς και πολιτικές που στηρίζουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο.»

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη σύμπραξη της ΕΕ με τη Breakthrough Energy Catalyst προέρχεται από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το Ταμείο Καινοτομίας και τελεί υπό τη διαχείριση του InvestEU. Κάθε ευρώ δημόσιων πόρων αναμένεται να μοχλεύσει τρία ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ, καθώς και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο και στις σχετικές ερωταπαντήσεις.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα