Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Συμμετοχή του Αντιπροέδρου Σχοινά και των Επιτρόπων Ρεντέρς και Γιούανσον στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της 19ης και 20ής Οκτωβρίου

Μαργαρίτης Σχοινάς Margaritis Schinas

Αύριο, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Το πρωί, μαζί με τους υπουργούς των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν, θα συζητήσουν την κατάσταση του χώρου Σένγκεν, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς και την υλοποίηση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ. Η Επίτροπος κ. Ίλβα Γιούανσον θα παρουσιάσει τον χάρτη πορείας της ΕΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος εγκρίθηκε σήμερα. Το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα εργασίας με κύριο θέμα τις επιπτώσεις της κατάστασης στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Το απόγευμα, οι υπουργοί θα συζητήσουν την πρόοδο της νομοθεσίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πρόληψη της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης ανηλίκων. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την πρόοδο του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και την τροποποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ όσον αφορά τον εξοπλισμό κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Περίπου στις 18:45 ώρα Ελλάδος, η Επίτροπος Γιούανσον και ο Ισπανός Υπουργός Εσωτερικών κ. Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεθ, εκπροσωπώντας την Προεδρία του Συμβουλίου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS.

Την Παρασκευή, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς  θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης.Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα προταθέντα μέτρα για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, τα οποία αποτελούν σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό του εν εξελίξει έργου τους για τη λογοδοσία όσων διαπράττουν εγκλήματα στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στη δικαστική συνεργασία με τη Λατινική Αμερική.  Ο Επίτροπος Ρεντέρς θα ενημερώσει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία. Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την ψηφιακή ενδυνάμωση και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θα παρατεθεί γεύμα εργασίας με θέμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των εθνικών συστημάτων απονομής δικαιοσύνης. Περίπου στις 16.30 ώρα Ελλάδος, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς και η Ισπανίδα Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Πιλάρ Γιοπ Κουένκα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper — Τηλ.: +32 2 298 56 91, Christian Wigand - Τηλ.: +32 2 296 22 53· Yuliya Matsky – Τηλ.: +32 2 291 31 73)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα