Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Συμμετοχή των Επιτρόπων Ρεντέρς και Γιούανσον στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 13ης και 14ης Οκτωβρίου

logo

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, συμμετέχει στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης που πραγματοποιείται στις 13 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί θα εξετάσουν τους τρέχοντες νομοθετικούς φακέλους, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης οδηγίας της Επιτροπής για το περιβαλλοντικό έγκλημα. Ο Επίτροπος Ρεντέρς θα παρουσιάσει επίσης τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για νέους κανόνες περί ευθύνης που γεννάται από προϊόντα και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας κ. Λάουρα Κόβεσι θα παρουσιάσει στους υπουργούς τις τελευταίες εργασίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με πρόσφατη επίσκεψή του, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Ουκρανό Γενικό Εισαγγελέα κ. Αντρίι Κόστιν και θα υπογραμμίσει το έργο που επιτελεί η Επιτροπή για να επιβάλει τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων μέσω της ειδικής ομάδας «Δέσμευση και κατάσχεση», και για να βοηθήσει την Ουκρανία να διασφαλίσει λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου.


Ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα συμμετάσχει επίσης σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάρτιση των δικαστικών και τον αντίκτυπό της στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη από άποψη κράτους δικαίου. Η υπουργική σύνοδος θα δώσει επίσης στον Επίτροπο κ. Ρεντέρς την ευκαιρία να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα επόμενα βήματα του πλαισίου προστασίας δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, μετά την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος από τις ΗΠΑ. Στη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον κ. Μάικλ Ο Φλάχερτι, Διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα σε περιόδους κρίσεων. Μετά τη συνεδρίαση, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, στις 13 Οκτωβρίου, 16: 30 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση στο EbS.

Αύριο στο Λουξεμβούργο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εσωτερικών, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη στήριξη των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από την άποψη της μετανάστευσης αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας. Το Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχουν και οι υπουργοί των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν) θα συζητήσει τη συνολική κατάσταση του χώρου Σένγκεν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.  Οι υπουργοί θα συζητήσουν την εν εξελίξει εφαρμογή διαλειτουργικών συστημάτων πληροφοριών, καθώς και την πιθανή διεύρυνση του χώρου Σένγκεν. Θα συζητήσουν επίσης ευρύτερες προκλήσεις που σχετίζονται με τον άσυλο και τη μετανάστευση στην Ευρώπη επ’ ευκαιρία της πρόσφατης έκθεσης της Επιτροπής του 2022 για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Σε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά και της Επιτρόπου κ. Γιούανσον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πρόσφατη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο κ. Γιούανσον και τον Τσέχο Υπουργό Εσωτερικών κ. Βιτ Ράκουσαν, αύριο περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση στο EbS.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand - Τηλ.: +32 229 62253· Anitta Hipper – Τηλ.: +32 229 85691)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα