Χθες, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εκ νέου τη στενή τους συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων εμπορικών και τεχνολογικών προκλήσεων σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη δεύτερη υπουργική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (ΣΕΤ) στο Παρίσι, αμφότερα τα μέρη τόνισαν εκ νέου τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το ΣΕΤ στην ανανεωμένη διατλαντική εταιρική σχέση, η οποία ήδη εξυπηρέτησε τον συντονισμό των κοινών μέτρων που λαμβάνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ έναντι της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή και συμπρόεδρος του ΣΕΤ, δήλωσε: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας υπογραμμίζει την καίρια σημασία της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ σε οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα. Η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται στην αντίδρασή μας στον πόλεμο. Μαζί με τους διατλαντικούς εταίρους μας, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα θετικό όραμα για τις οικονομίες μας και για μια δημοκρατική διακυβέρνηση του διαδικτύου με βάση την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα του ατόμου. Όταν αναλαμβάνουμε από κοινού δράση, μπορούμε να θέσουμε τα πρότυπα της αυριανής οικονομίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και, όταν δύο τόσο αποφασισμένοι εταίροι αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα.»
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Επίτροπος Εμπορίου και συμπρόεδρος του ΣΕΤ, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που, κατά τη δεύτερη αυτή συνεδρίαση του ΣΕΤ, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ για να αντεπεξέλθουμε σε νέες και αναδυόμενες παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις, ως αξιόπιστοι εταίροι. Θα συνεργαστούμε στενά για την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού μας και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Θα αξιοποιήσουμε τον πρωτοφανή διατλαντικό συντονισμό όσον αφορά τους ελέγχους εξαγωγών κατά της Ρωσίας, με στόχο να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις προσεγγίσεις μας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα και, παράλληλα, να τονώσουμε το εμπόριο με την Ουκρανία. Θα συνεργαστούμε επίσης για την προώθηση του πράσινου εμπορίου, για παράδειγμα, μέσω πράσινων δημόσιων συμβάσεων.»
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, πρόσθεσε: «Η διατλαντική συνεργασία στους τομείς των αλυσίδων εφοδιασμού και των ψηφιακών τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων και αξιών. Μετά την επιτυχή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα των συστατικών εμβολίων, με χαροποιεί η κοινή φιλοδοξία για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού σε άλλους τομείς, από τις πρώτες ύλες έως τους ημιαγωγούς. Η σύνοδος στο Παρίσι είναι μια σημαντική ευκαιρία να μετατρέψει το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας τον διατλαντικό διάλογο σε απτά αποτελέσματα.»
Βασικά αποτελέσματα της 2ης υπουργικής συνεδρίασης του ΣΕΤ
Στήριξη της Ουκρανίας
Οι συμπρόεδροι του ΣΕΤ ανέλαβαν ισχυρή κοινή δέσμευση να στηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στην ρωσική στρατιωτική επίθεση και συμφώνησαν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα να συνεχιστούν περαιτέρω στο πλαίσιο του ΣΕΤ. Δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν με την Ουκρανία για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων.
Ακεραιότητα της πληροφόρησης
Συμφώνησαν να ενισχύουν τη συνεργασία τους για τη στήριξη της ακεραιότητας της πληροφόρησης σε καταστάσεις κρίσης, εστιάζοντας αρχικά σε ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο με το οποίο θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις ρωσικής χειραγώγησης και παρεμβολής στην πληροφόρηση και το οποίο, στη συνέχεια, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας για όλες τις καταστάσεις κρίσης.
Διάλογος για θέματα εμπορίου και εργασίας
Οι συμπρόεδροι συμφώνησαν να καθιερώσουν τριμερή διάλογο για θέματα εμπορίου και εργασίας, με σκοπό την από κοινού προώθηση των διεθνώς αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων και την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας και της παιδικής εργασίας.
Έλεγχος των εξαγωγών
Η συνεργασία στο πλαίσιο του ΣΕΤ ήταν καθοριστικής σημασίας για την ταχεία και εναρμονισμένη εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών στους ελέγχους των εξαγωγών, όπως η αεροδιαστημική και η κυβερνοεπιτήρηση, ώστε να υπονομευθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να αναπτύξει περαιτέρω τις βιομηχανικές και στρατιωτικές της ικανότητες. Αμφότερα τα μέρη δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν αυτή την εδραιωμένη συνεργασία.
Ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού
Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αμφότερα τα μέρη συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία για την προώθηση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού είναι πιο σημαντική από ποτέ. Για παράδειγμα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναπτύξουν έναν κοινό μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης και παρακολούθησης για τις αξιακές αλυσίδες ημιαγωγών, ώστε να αυξηθούν, αφενός, η επίγνωση και η ετοιμότητα έναντι διαταραχών του εφοδιασμού και, αφετέρου, η ανταλλαγή πληροφοριών προς αποφυγή μιας κούρσας επιδοτήσεων.
Επίσης, μια ειδική ομάδα για τη δημόσια χρηματοδότηση ασφαλών και ανθεκτικών ψηφιακών υποδομών σε τρίτες χώρες θα προετοιμάσει το έδαφος για κοινή δημόσια χρηματοδότηση ψηφιακών έργων ΗΠΑ-ΕΕ σε τρίτες χώρες, με βάση ένα σύνολο κοινών γενικών αρχών.
Τεχνολογικά πρότυπα
Στον τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συστήσουν έναν μηχανισμό πληροφοριών στρατηγικής τυποποίησης, με στόχο την προώθηση και την προάσπιση των κοινών συμφερόντων στις διεθνείς δραστηριότητες τυποποίησης. Και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εκπόνηση εναρμονισμένων και διαλειτουργικών τεχνικών προτύπων σε τομείς κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η προσθετική κατασκευή, η ανακύκλωση υλικών ή το διαδίκτυο των πραγμάτων.
Τεχνητή νοημοσύνη
Αμφότερα τα μέρη συζήτησαν περαιτέρω την εφαρμογή των κοινών αρχών τεχνητής νοημοσύνης και συμφώνησαν να αναπτύξουν έναν κοινό χάρτη πορείας για εργαλεία αξιολόγησης και μέτρησης της αξιοπιστίας της τεχνητής νοημοσύνης και εργαλεία διαχείρισης κινδύνου.
Διακυβέρνηση των πλατφορμών
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επανεπιβεβαίωσαν επίσης τη στήριξή τους υπέρ του ανοικτού, παγκόσμιου, διαλειτουργικού, αξιόπιστου και ασφαλούς διαδικτύου, σύμφωνα με τη διακήρυξη για το μέλλον του διαδικτύου και τη διακήρυξη σχετικά με τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα και αρχές. Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε βασικές πτυχές που αφορούν τη διακυβέρνηση των πλατφορμών.
Πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τεχνολογία
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δημοσίευσαν σήμερα έναν κοινό οδηγό βέλτιστων πρακτικών με πόρους απευθυνόμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε αυτές να γίνουν περισσότερο κυβερνοασφαλείς.
Περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές του εμπορίου και της τεχνολογίας
Πρωταρχική φιλοδοξία του ΣΕΤ είναι η προώθηση της βιωσιμότητας. Σε αυτό το πνεύμα, οι υπουργοί συμφώνησαν να επιδιώξουν την επίλυση προβλημάτων στους τομείς του εμπορίου, του περιβάλλοντος και του κλίματος, για παράδειγμα, βελτιώνοντας την κατανόηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το εμπόριο στη διευκόλυνση της διάδοσης περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών, ενισχύοντας τη συνεργασία στον τομέα των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, και εκπονώντας κοινές μεθοδολογίες για το αποτύπωμα άνθρακα.
Εμπορικοί φραγμοί
Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων που θα συμβάλουν στην αύξηση του διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων, μεταξύ άλλων με αυξημένη συνεργασία για τις δημόσιες συμβάσεις και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, καθώς και με επικοινωνία για πιθανούς νέους εμπορικούς φραγμούς τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε σχέση με τρίτες χώρες. Συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη ρύθμιση πολιτικών που δεν σχετίζονται με την αγορά, επιδιώκοντας παράλληλα την αποφυγή παράπλευρων επιπτώσεων.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη σύσταση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (ΣΕΤ) κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου 2021. Το ΣΕΤ λειτουργεί ως φόρουμ για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μέσω του οποίου συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους στην αντιμετώπιση βασικών εμπορικών και τεχνολογικών ζητημάτων και εμβαθύνουν τη διατλαντική τους συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, με βάση κοινές δημοκρατικές αξίες. Η εναρκτήρια συνεδρίαση του ΣΕΤ πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 και, μετά την ολοκλήρωσή της, συστάθηκαν 10 ομάδες εργασίας που καλύπτουν θέματα, όπως τα πρότυπα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις. Η επόμενη συνεδρίαση του ΣΕΤ θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το τέλος του 2022.
Για περισσότερες πληροφορίες
Κοινή δήλωση του ΣΕΤ στο Paris-Saclay
Συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του ΣΕΤ στο Paris-Saclay
Αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο του ΣΕΤ στο Paris-Saclay
Προηγούμενες συνεδριάσεις του ΣΕΤ και χρήσιμοι σύνδεσμοι
Δελτίο Τύπου σχετικά με τη σύσταση του ΣΕΤ από ΕΕ και ΗΠΑ
Ενημερωτικό δελτίο για την εναρκτήρια συνεδρίαση του ΣΕΤ
Εναρκτήρια κοινή δήλωση του ΣΕΤ
Γενικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 17 Μαΐου 2022
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα