Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Φεβρουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Στη σύνοδο κορυφής του ΕΙΤ ανακοινώνονται οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων του ΕΙΤ και οι δέκα φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών 2024

eit

Χθες, στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) ανακοινώθηκαν οι νικητές και οι νικήτριες των φετινών βραβείων του ΕΙΤ, καθώς και οι δέκα φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών. Τα βραβεία του ΕΙΤ απονέμονται στις πλέον ελπιδοφόρες και πρωτοποριακές καινοτομίες της Ευρώπης σε τέσσερις κατηγορίες. Νικητής του βραβείου Changemaker είναι ο κ. Mohamed Elamir, συνιδρυτής της εταιρείας Woamy (Φινλανδία), η οποία ειδικεύεται στους βιοαφρούς από κυτταρίνη, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική αντί των πλαστικών αφρών. Το βραβείο Innovation Team απονέμεται στην Altris (Σουηδία), μια ομάδα που ειδικεύεται στους συσσωρευτές ιόντων νατρίου. Το βραβείο Venture απονέμεται στην Enline (Πορτογαλία), μια τεχνολογία ψηφιακού δίδυμου χωρίς αισθητήρες που παρέχει προβλέψεις και προληπτική παρακολούθηση της βλάστησης και των κατολισθήσεων. Το βραβείο του κοινού απονέμεται στο έργο HiQ-CARB, το οποίο παράγει βιώσιμα και αποδοτικά ως προς τη χρήση των πόρων νανοϋλικά για μπαταρίες υψηλών επιδόσεων. Τα βραβεία του ΕΙΤ αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ΕΙΤ στη στήριξη των φορέων καινοτομίας σε κάθε στάδιο της πορείας τους, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πρόσθετες δεξιότητες και σε επιχορηγήσεις και βοηθώντας τους να βρουν εταίρους και να αξιοποιήσουν εμπορικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και στηρίζοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών θα απονεμηθεί από το ΕΙΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας  (ΕΣΚ) στις 18 Μαρτίου 2024, κατά την έναρξη της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας. Το ΕΙΤ και το ΕΣΚ δίνουν ορατότητα σε όλο και περισσότερες υποψήφιες, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες σε περισσότερες καινοτόμες γυναίκες και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες και τα κορίτσια. 


Ο Αντιπρόεδρος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Τα βραβεία του ΕΙΤ τιμούν τους καλύτερους και τις καλύτερες επιχειρηματίες και φορείς καινοτομίας στο πλαίσιο του δυναμικού οικοσυστήματος του ΕΙΤ. Το πρωτοποριακό έργο τους συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων στις πλέον πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τις νικήτριες αλλά και σε όλες και όλους τους υποψηφίους. Καθώς τιμούμε τα επιτεύγματά τους, ας αναγνωρίσουμε τον καίριο ρόλο του ΕΙΤ για την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Ανοίγει τον δρόμο για ένα λαμπρότερο μέλλον και για τη δημιουργία πιο ευημερουσών οικονομιών και πιο συνεκτικών κοινωνιών. Τα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές και στις εξαιρετικές φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών.»

Η κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, προσέθεσε: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές και τις νικήτριες των φετινών βραβείων του ΕΙΤ και στις φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών! Αποτελείτε ένα φωτεινό παράδειγμα του ταλέντου και της αποφασιστικότητας που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να κάνουμε την καινοτομία πράξη. Η συμβολή σας στην επίλυση πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και για όλες.»

Το ΕΙΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας της ΕΕ και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη». Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία του ΕΙΤ και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Φεβρουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα