Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Στη διάσκεψη #EUTeens4Green, η νεολαία θέτει τις βάσεις για μια συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση

The Berlaymont Building and European Flags

Αύριο στις Βρυξέλλες ολοκληρώνει τις εργασίες της η διάσκεψη #EUTeens4Green, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας, με σκοπό να αναδείξει έργα, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τη νεολαία για μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση.

Η φετινή πρωτοβουλία #EUTeens4Green έδωσε σε πάνω από 250 νέους και νέες τη δυνατότητα να υλοποιήσουν 70 έργα. Τα έργα αυτά αναπτύχθηκαν σε 41 περιφέρειες που ανήκουν στις περιοχές δίκαιης μετάβασης που εκτείνονται σε 19 κράτη μέλη.

Τα έργα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στην καθημερινή τους ζωή (Στάρα Ζαγκόρα, Βουλγαρία), την καταπολέμηση της «διαρροής εγκεφάλων» και την ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης για νέους επαγγελματίες (Τρέντσι, Σλοβακία), καθώς και τη δημιουργία συμπεριληπτικών χώρων για τη συμμετοχή των πολιτών (Μσίντα, Μάλτα).

Στην αυριανή εκδήλωση, νέοι και νέες που εκπροσωπούν διάφορα έργα θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικής και των δυνατοτήτων τους να διαμορφώσουν την πράσινη μετάβαση και να πρωτοστατήσουν σε αυτή. Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτά τα 70 έργα συντάχθηκε ένας κατάλογος συστάσεων, προκειμένου οι νέοι να συνεχίσουν και στο μέλλον να συμμετέχουν στην πολιτική συνοχής, και ιδίως στη δίκαιη μετάβαση.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δημοκρατίας Δημογραφίας κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα συμμετάσχει στη διάσκεψη δια ζώσης ενώ η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάσκεψη διαδικτυακά από τις 10:00 έως τις 18:00 ώρα Ελλάδος  εδώ.

Στόχος της πρωτοβουλίας #EUTeens4Green είναι να προαγάγει τη συμμετοχή των νέων στη δίκαιη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα και προς μια πιο πράσινη Ευρώπη. Χρηματοδοτεί έργα από νέους ανθρώπους οι οποίοι στις κοινότητές τους εντοπίζουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού από την πράσινη μετάβαση.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα