Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα τίθεται σε ισχύ η αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας δυνάμει της Σύμβασης της Χάγης

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση της Χάγης για τις δικαστικές αποφάσεις, η οποία εξασφαλίζει τη διεθνή αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων των δικαστηρίων  άλλων χωρών στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση και, κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίζουν τις αποφάσεις της Ουκρανίας και η Ουκρανία θα αναγνωρίζει τις αποφάσεις των κρατών μελών. Και άλλες χώρες αναμένεται να προσχωρήσουν μελλοντικά στη Σύμβαση.

 

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τη διεθνή ενότητα και συνεργασία στο αστικό και εμπορικό δίκαιο. Ελπίζω η έναρξη ισχύος της σύμβασης της Χάγης για τις δικαστικές αποφάσεις και η εφαρμογή της στην ΕΕ και την Ουκρανία να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να προσχωρήσουν σε αυτήν. Σε έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει να περιορίζεται από τα σύνορα. Όσο περισσότερες χώρες προσχωρήσουν στη Σύμβαση, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι δικαστικές αποφάσεις μας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη Σύμβαση, η οποία θα διευκολύνει το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας».

 

Η σημερινή ποικιλομορφία των νόμων και των πρακτικών σε όλο τον κόσμο συχνά καθιστά δύσκολη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ την αναγνώριση και την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων από άλλες χώρες. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου, καθώς και το επακόλουθο κόστος, μπορεί να ωθήσουν πολλούς ανθρώπους να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους ή να τους αποθαρρύνουν από το να εμπλακούν  σε διεθνείς σχέσεις.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της αστικής δικαιοσύνης είναι διαθέσιμες εδώ.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα