Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Σημαντικά αποτελέσματα της 12ης υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ

logo

Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα επιτυχή αποτελέσματα τα οποία επετεύχθησαν επί ζητημάτων καίριας σημασίας στην 12η υπουργική διάσκεψης του ΠΟΕ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, εν μέσω αυξημένων παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας, την οποία έχει προκαλέσει η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Οι υπουργοί Εμπορίου των 164 μελών του Οργανισμού συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε έτη, καθώς η διάσκεψη αναβλήθηκε δύο φορές λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέλη κατέληξαν σε μια σημαντική πολυμερή συμφωνία για τον τερματισμό των επιζήμιων αλιευτικών επιδοτήσεων. Επίσης, συμφώνησαν συγκεκριμένα βήματα για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και την αποκατάσταση ενός πλήρως λειτουργικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του Οργανισμού.

 

Συμφωνήθηκε επίσης μια διακήρυξη για τη μελλοντική ετοιμότητα έναντι των πανδημιών και την αντιμετώπισή τους, μαζί με την απαλλαγή από ορισμένες υποχρεώσεις διανοητικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ανταποκρινόμενα από κοινού στην δραματική επισιτιστική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τα μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στους εξαγωγικούς περιορισμούς και να εξαιρέσουν από τους εν λόγω περιορισμούς τις αγορές του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που γίνονται για ανθρωπιστικούς λόγους.

 

Τέλος, επετεύχθη συμφωνία για την παράταση του μορατόριουμ για τους τελωνειακούς δασμούς στο ηλεκτρονικό εμπόριο έως την επόμενη υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ. Κατόπιν πρωτοβουλίας της ΕΕ, ορισμένα μέλη επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία. Επιπλέον, η ΕΕ έδωσε περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Το πλήρες δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα