Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ψυχική υγεία: Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου συζητάει με τη νεολαία

kyriakides

Αύριο, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου θα συζητήσει το θέμα της ψυχικής υγείας με νέους και νέες από όλη την Ευρώπη, σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022. Στην ΕΕ, ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, περίπου ένας στους έξι πολίτες (περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση του 2022 «Η υγεία με μια ματιά», σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ το ποσοστό των νέων που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σχεδόν ένας στους δύο νέους Ευρωπαίους ανέφερε ανεπάρκεια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
 

Ο διάλογος θα προσφέρει στους νέους και τις νέες την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να διατυπώσουν προτάσεις και να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη μετάβαση προς μια νέα προσέγγιση της ψυχικής υγείας που θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν προέρχονται απ’ όλη την ΕΕ και από την Ουκρανία. Ορισμένα εξ αυτών έχουν πληγεί από καρκίνο, άλλα εργάζονται εθελοντικά για οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στον διάλογο θα συμμετάσχουν επίσης δύο εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
 

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης πέρυσι, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση για μια νέα και ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας. Η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στα οποία ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της κατανόησης των ζητημάτων ψυχικής υγείας και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Ο διάλογος αυτός αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαβούλευσης και θα τροφοδοτήσει την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής.

Ο διάλογος θα ξεκινήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω διαδικτύου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα