Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Το πρώτο φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες και σε όλη την Ευρώπη

Bauhaus Festival

Από σήμερα για πρώτη φορά, η Επιτροπή διοργανώνει φεστιβάλ αφιερωμένο στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (NEB). Το φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, το οποίο σχεδιάστηκε γύρω από τρεις πυλώνες, το Φόρουμ, την Έκθεση και τη Γιορτή, και με φυσική έδρα στις Βρυξέλλες, στο Gare Maritime και στο Mont des Arts αλλά και στο διαδίκτυο, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την κοινότητα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους για την προβολή, τον εορτασμό και την ανάπτυξη του κινήματος.

Παράλληλα με το πλούσιο πρόγραμμα στις Βρυξέλλες, το φεστιβάλ επεκτείνεται επίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με περισσότερες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις, που οργανώνονται αυτόνομα από εταίρους του προγράμματος. Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκαινιάζει επισήμως σήμερα το φεστιβάλ στη Ρώμη, στις 13:00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης), στο Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα MAXXI, και σε ζωντανή σύνδεση με τις Βρυξέλλες.

Φόρουμ, Έκθεση και Γιορτή στις Βρυξέλλες

Το Φόρουμ είναι μια διάσκεψη που καλύπτει τρεις ημέρες συμμετοχικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης έως ομιλίες τύπου TED. Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή οπτική, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι Επίτροποι Γιοχάνες Χάν, Μαρίγια Γκαμπριέλ, Ελίζα Φερέιρα και Κάντρι Σίμσον. Οι ομιλητές είναι παγκόσμιας φήμης και περιλαμβάνουν εξέχοντες αρχιτέκτονες όπως ο Φράνσις Κέρε, ο Σιγκέρου Μπαν, ο Ρεμ Κούλχας και ο Στέφανο Μποέρι, καθώς και σημαντικές μορφές της τέχνης από όλον τον κόσμο, όπως ο Γκέρφριντ Στόκερ (Ars Electronica), ο καλλιτέχνης ήχου Εμέκα Όγκμπο, η πρόεδρος του ιδρύματος MAXXI Τζιοβάνα Μελάντρι, η συγγραφέας και ακτιβίστρια Χίλντα Νακαμπούγιε, επιστήμονες όπως ο Χανς Γιόακιμ Σελνχούμπερ, ο Στέφανο Μανκούζο και ο Κάρλος Μορένο (πόλη των 15 λεπτών). Θα συμμετάσχουν επίσης κορυφαίοι πολιτικοί, όπως η Έλκε φαν ντεν Μπραντ (Υπουργός Κινητικότητας της Περιφέρειας των Βρυξελλών) και οι δήμαρχοι Βρυξελλών Φιλίπ Κλοζ και Πράγας Ζντένεκ Χριμπ.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, στις 11 Ιουνίου, θα απονεμηθούν τα διεθνούς κύρους βραβεία του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους για τις τέσσερις κατηγορίες του NEB: Επανασύνδεση με τη φύση· Ανάκτηση του αισθήματος του ανήκειν· Προτεραιότητα στους τόπους και στους ανθρώπους που την χρειάζονται περισσότερο και Διαμόρφωση κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και ενίσχυση της συνεκτίμησης του κύκλου ζωής. Οι φιναλίστ θα παραστούν στην τελετή.

Το τμήμα του φεστιβάλ που αφορά την Έκθεση αναδεικνύει έργα που υιοθετούν το ύφος του NEB που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τοπικά εργαστήρια πολιτών για την προώθηση της έρευνας που χρηματοδοτείται από προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», και πρωτότυπα που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ποιότητα της καθημερινής μας εμπειρίας. Η Έκθεση είναι προϊόν συνδημιουργίας: από τις 316 αιτήσεις που ελήφθησαν, επιλέχθηκαν 100 έργα για να προβληθούν στο NEB τόσο σε σταθερά όσο και σε κινητά στηρίγματα (από ηλεκτρικά ποδήλατα έως ηλεκτρικά τρίκυκλα) διάσπαρτα σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης των Βρυξελλών.

Τέλος, η Γιορτή αποτελεί αφορμή να γιορτάσουμε όλοι μαζί το NEB. Η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο Mont des Arts, στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών, από σήμερα έως και την Κυριακή, και το πρόγραμμά της απευθύνεται σε διάφορα ακροατήρια με παραστάσεις χορού, εγκαταστάσεις, θέατρο και μουσική — με συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Patsyki Z Franeka, δημοφιλές ουκρανικό συγκρότημα και η Дeva, που κέρδισε το βραβείο Music Moves Europe για το 2022 — καθώς και με επιστημονικά πειράματα, εργαστήρια δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και πολλά άλλα. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς.

Περισσότερες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η κοινότητα του ΝΕΒ σε 25 χώρες περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με τους ανανεώσιμους πόρους, τις καινοτόμες τεχνολογίες, την αστική γεωργία, την εξέλιξη των κτιρίων και τη φιλική προς το κλίμα κινητικότητα, καθώς και συναυλίες, εργαστήρια ιδεών και εκθέσεις· στον ιστότοπο του Φεστιβάλ γίνεται αναφορά σε όλες τις εκδηλώσεις. Κατά την εναρκτήρια τελετή, θα υπάρχουν συνδέσεις με δέκα από αυτές τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους προωθεί απτές αλλαγές στην πράξη — για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τα χωριά και τις περιφέρειές μας. Το φεστιβάλ αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία εμβάθυνσης των συζητήσεων και συνάντησης με όσους οικοδομούν ένα βιώσιμο, συμπεριληπτικό και όμορφο μέλλον.»

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Συνδέοντας την επιστήμη και την καινοτομία με την τέχνη και τον πολιτισμό, το φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση, παρουσίαση καινοτόμων έργων και ανταλλαγή ιδεών και ανάδειξη της προτεραιότητας που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα φέρει σε επαφή άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο ώστε να συζητήσουν και να οικοδομήσουν ένα μέλλον βιώσιμο, συμπεριληπτικό και ελκυστικό.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Η συμπεριληπτικότητα αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της προσπάθειάς μας για βιώσιμους και ελκυστικούς χώρους — το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους φιλοδοξεί να φτάσει σε όλες τις περιφέρειες. Προσφέρει θετική ενέργεια στις συλλογικές μας προσπάθειες για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον!»

Ιστορικό

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (ΝΕΒ) εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο του 2021. Προσθέτει μια πολιτιστική διάσταση στην Πράσινη Συμφωνία και επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, επιφέροντας απτές αλλαγές στην πράξη.

Το φεστιβάλ φέρνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο της καθημερινής μας ζωής. Το ΝΕΒ είναι από τη φύση του διεπιστημονικό: απευθύνει κάλεσμα σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, μηχανικούς, τεχνίτες και πολίτες να μοιραστούν την εμπειρογνωσία τους ώστε να προετοιμαστούμε για το μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες

Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους

Ιστότοπος του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους

Βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους για το 2022

Για να εγγραφείτε για αυτοπρόσωπη συμμετοχή ως εκπρόσωπος μέσου ενημέρωσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπευθύνους επικοινωνίας με τον Τύπο που αναφέρονται παρακάτω (λίγες ακόμη θέσεις είναι διαθέσιμες).

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα