Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πρώτη ετήσια σύνοδος κορυφής του δικτύου ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας

EDIH

Αθήνα, 31/05/2023

Σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή διοργανώνει την πρώτη ετήσια σύνοδο κορυφής του δικτύου ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας (EDIH). Στη διήμερη σύνοδο κορυφής θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά εκπρόσωποι του δικτύου EDIH, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και δημόσιες αρχές για να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 

Οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας σε όλα τα κράτη μέλη λειτουργούν ως υπηρεσίες μίας στάσης, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τις ψηφιακές προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Παρέχουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, επαγγελματική κατάρτιση και συμβουλές σχετικά με τη χρηματοδότηση και τους τρόπους χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας δημιουργήθηκαν για να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τον οποίο πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να επιτύχουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030. Πάνω από 150 κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη συγχρηματοδοτούνται με 314 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».
 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας είναι καίριας σημασίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των τοπικών μας φορέων, ιδίως των μικρoμεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, αλλά μόνο οι μισές απ’ αυτές έχουν επιτύχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης. Οι κόμβοι καινοτομίας χρησιμεύουν ως πεδίο δοκιμών για εταιρείες που επιθυμούν να ευημερήσουν, να δοκιμάσουν ψηφιακές λύσεις και να αποκτήσουν τις αναγκαίες για τη αξιοποίηση των λύσεων αυτών δεξιότητες. Έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους επιχειρηματικού μετασχηματισμού της ψηφιακής δεκαετίας, ώστε να ευημερήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας και, κατ’ επέκταση, η Ευρώπη!» 

 

Σήμερα, ομιλητές υψηλού επιπέδου θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στη σύνοδο, ενώ θα ακολουθήσει ένα πάνελ με θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία, με συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών μελών. Τη δεύτερη ημέρα τη συνόδου, ειδικές ομάδες εργασίας θα εξετάσουν θέματα όπως η ψηφιακή υγεία, η στήριξη της ΕΕ για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες, η στήριξη των λιγότερο ψηφιοποιημένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και βέλτιστοι τρόποι συνεργασίας με τα υφιστάμενα δίκτυα, όπως το δίκτυο Enterprise Europe Network, οι συνεργατικοί σχηματισμοί, η Startup Europe και τα κέντρα ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας.
 

Για την ημερήσια διάταξη και τα προγράμματα των ομάδων εργασίας βλ. εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: +32 2 295 86 15· Μαριέττα Γραμμένου - Τηλ.: +32 2 298 35 83)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα