Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι διακυβερνητικές διασκέψεις σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας, κρίσιμης φάσης της διαδικασίας προσχώρησης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα το πρωί, πριν από τις διασκέψεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθύνθηκε στον Τύπο. Από πλευράς ΕΕ, στις συνεδριάσεις προεδρεύει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πετρ Λίπαβσκι εξ ονόματος της τσεχικής Προεδρίας, με τη συμμετοχή του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου κ. Τζουζέπ Μπορέλ και του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ. Της αντιπροσωπείας της Αλβανίας ηγείται ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα, ενώ της αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας ηγείται ο Πρωθυπουργός κ. Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι.

Το απόγευμα, αμέσως μετά τις διακυβερνητικές διασκέψεις, θα ακολουθήσει η εναρκτήρια συνεδρίαση της διαδικασίας ελέγχου, την οποία διοργανώνει η Επιτροπή. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το οποίο παρέχει στις υποψήφιες χώρες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το κεκτημένο της ΕΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις των διακυβερνητικών διασκέψεων, τις συνεντεύξεις Τύπου που ακολουθούν, καθώς και τις εισαγωγικές παρατηρήσεις των εναρκτήριων συνεδριάσεων της διαδικασίας ελέγχου στο EbS. Μπορείτε να διαβάσετε τις παρατηρήσεις που έκανε ο ΥΕ/ΑΠ Borrellστη διακυβερνητική διάσκεψη για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προσχώρησης · Σχέσεις ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων · Πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Αλβανίας και τις σχέσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

(Περισσότερες πληροφορίες: Peter Stano — Τηλ +32 229 54553· Zoï Muletier + 32 229-94306)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα