Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πρόσκληση στις πόλεις για συμμετοχή στην αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030»

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις πόλεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030», μία από τις πέντε αποστολές που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Στόχος αυτής της αποστολής είναι να επιτευχθεί ο στόχος για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2030, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας, με απώτερο στόχο όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις να μπορέσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους έως το 2050.

Στην πρόσκληση που προκηρύχθηκε σήμερα, οι ευρωπαϊκές πόλεις που φιλοδοξούν να προχωρήσουν την πράσινη μετάβασή τους καλούνται να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με τη σημερινή κατάσταση και τις προσπάθειες που καταβάλλουν, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιλεγμένες πόλεις θα πρωτοστατήσουν στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους τους όσον αφορά τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ηχορύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την εξασφάλιση ενός υγιεινότερου τρόπο ζωής.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειές μας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε τον ενθουσιασμό και τη φιλοδοξία που μας έχουν ήδη δείξει πολλές πόλεις. Θα ήθελα να ενθαρρύνω θερμά τις πόλεις να συμμετάσχουν στην πρόσκληση αυτή. Όχι μόνο όσες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πορεία τους προς την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και όσες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο του μετασχηματισμού τους.»

Αφού δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι επιλεγμένες πόλεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2022. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, θα μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους, με τη βοήθεια μιας «πλατφόρμας αποστολής».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και την ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030» είναι διαθέσιμες εδώ, στο ενημερωτικό υλικό για τις πόλεις, στις συχνές ερωτήσεις, καθώς και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Νοεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα