Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πολιτική συνοχής της ΕΕ: Έναρξη του 7ου ετήσιου φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου

Participation of Nicolas Schmit and Elisa Ferreira, European Commissioners, in the panel discussion "The Power of Youth"

Σήμερα, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα εγκαινιάζει το 7ο ετήσιο φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR), το οποίο πραγματοποιείται στα Τίρανα υπό την αλβανική προεδρία της EUSAIR. Το διήμερο φόρουμ θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, στις πολιτικές μεταφορών, στις επενδυτικές ευκαιρίες στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου και στον τρόπο διευκόλυνσης της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Επίτροπος Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που φέτος, που γιορτάζουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, το ετήσιο φόρουμ της EUSAIR πραγματοποιείται στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, τα Τίρανα. Η νεολαία είναι κινητήρια δύναμη της περιφερειακής συνεργασίας, της συμφιλίωσης και της οικοδόμησης της ειρήνης. Τάσσομαι θερμά υπέρ της σύστασης του Συμβουλίου Νεολαίας της EUSAIR ώστε οι νέοι και οι νέες που ζουν στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να έχουν λόγο για το μέλλον τους

Στην υπουργική σύνοδο της EUSAIR, οι υπουργοί θα εγκρίνουν τη «Δήλωση των Τιράνων» με την οποία θα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία, καταδικάζοντας παράλληλα την εισβολή της Ρωσίας και καλώντας την ΕΕ να επιταχύνει την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα απονεμηθεί το βραβείο «EUSAIRYoungBusinessmodelPopri» στις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες των νέων από τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. 

Η EUSAIR, η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014, καλύπτει μια μακροπεριφέρεια με πάνω από 70 εκατ. κατοίκους σε τέσσερα κράτη μέλη (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και σε έξι τρίτες χώρες, εκ των οποίων πέντε από τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Άγιος Μαρίνος) που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε τέσσερις άξονες: «Γαλάζια ανάπτυξη», «Σύνδεση της περιφέρειας» (Μεταφορές και Ενέργεια), «Περιβαλλοντική Ποιότητα» και «Βιώσιμος τουρισμός». Βλ. το πρόγραμμα της εκδήλωσης. 

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα