Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Μαΐου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πολιτική συνοχής της ΕΕ: έναρξη του 6ου ετήσιου φόρουμ της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, η Επίτροπος Φερέιρα θα κηρύξει την έναρξη του 6ου ετήσιου φόρουμ της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR).

 

 

Οι διήμερες συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε μια πράσινη και έξυπνη ανάκαμψη για τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Πριν από την επίσημη έναρξη, οι υπουργοί των 9 συμμετεχουσών χωρών θα εγκρίνουν τη «Διακήρυξη της Izola», θέτοντας τα θεμέλια ώστε να καταστεί η περιοχή Αδριατικής-Ιονίου πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη.

 

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η έγκριση της Διακήρυξης της Izola θα οδηγήσει σε μια πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη και θα διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία διεύρυνσης όσον αφορά τους άμεσους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Η EUSAIR διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πολυεπίπεδης περιφερειακής συνεργασίας, στην επίλυση διμερών ζητημάτων, στην επίτευξη σταθερότητας και στην προώθηση της ολοκλήρωσης της ΕΕ. Αυτό αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά από τη σημερινή συμφωνία να συμπεριληφθεί ο Άγιος Μαρίνος ως δέκατο μέλος, ένα χρόνο μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη στρατηγική.»

 

Η EUSAIR, που δρομολογήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, καλύπτει μια μακροπεριφέρεια άνω των 70 εκατομμυρίων κατοίκων σε τέσσερα κράτη μέλη (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και σε πέντε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία), τα οποία συνεργάζονται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε τέσσερις πυλώνες: γαλάζια ανάπτυξη, σύνδεση της περιοχής (μεταφορές και ενέργεια), ποιότητα περιβάλλοντος και βιώσιμος τουρισμός.

 

Δείτε επίσης το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Μπορείτε να εγγραφείτε eusairatizola [dot] si (εδώ).

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Μαΐου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα