Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Παροχή περαιτέρω βοήθειας έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ και επίσκεψη του Επιτρόπου Λέναρτσιτς στην Αρμενία

Participation of College Members in the plenary session of the European Parliament

Σήμερα, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς βρίσκεται στην Αρμενία για να συντονίσει τη βοήθεια της ΕΕ προς τη χώρα μετά τη μαζική φυγή των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η βοήθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν με τον Πρωθυπουργό κ. Νικόλ Πασινιάν στη Γρανάδα, όπου παρουσιάστηκε μια σειρά μέτρων στήριξης της ΕΕ. Η επίσκεψη του κ. Λέναρτσιτς πραγματοποιείται την ώρα που ένα αεροσκάφος, το οποίο μεταφέρει προμήθειες έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, αναμένεται να φτάσει στο Ερεβάν. Η πτήση παροχής βοήθειας εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ικανότητα ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης», η οποία έχει ενεργοποιηθεί για την παροχή στήριξης σε ανθρωπιστικές οργανώσεις επί τόπου.  

Κινητοποιώντας τα αποθέματα ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει στη διάθεσή της, η ΕΕ παρέχει είδη ατομικής υγιεινής, σετ κουζίνας, κουβέρτες, ηλιακούς λαμπτήρες LED και ηλιακούς φακούς σε εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα διανείμουν άμεσα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Έτσι, η εν λόγω πτήση παροχής βοήθειας θα στηρίξει τα άτομα που έχουν ανάγκη με απαραίτητα είδη στέγασης.

Επιπλέον, ο Επίτροπος θα συζητήσει την πρόσφατη στήριξη που κινητοποιήθηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ο οποίος ενεργοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου κατόπιν αιτήματος της Αρμενίας. Μέχρι στιγμής, η Αυστρία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία έχουν προσφέρει βασικό εξοπλισμό στέγασης, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια. Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Σουηδία προσέφεραν ιατρική υποστήριξη για να βοηθήσουν τα πολυάριθμα θύματα της έκρηξης σε αποθήκη καυσίμων στο Στεπανακέρτ. Η πρώτη πτήση ιατρικής διακομιδής που μετέφερε ασθενείς για θεραπεία στη Γαλλία προσγειώθηκε χθες στο Παρίσι.

Κατά την επίσκεψή του, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Τιγκράν Κχατσατριάν, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αραράτ Μιρζογιάν, καθώς και με ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ στην Αρμενία. Ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα επισκεφθεί επίσης καταφύγια όπου φιλοξενούνται εκτοπισθέντες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα