Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Νοεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Παραπληροφόρηση: Η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για τα νέα δυνητικά υπογράφοντα μέρη του κώδικα δεοντολογίας και για τις συστάσεις για ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τα 16 πρόσθετα δυνητικά υπογράφοντα μέρη που συμμετέχουν στην κατάρτιση του ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση , καθώς και για τις 10 συστάσεις της ομάδας των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (ERGA) που παρουσιάστηκαν χθες, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης με βάση το σχετικό έγγραφο καθοδήγησης της Επιτροπής.

 

 

Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Καλωσορίζω όλα τα νέα υπογράφοντα μέρη. Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση είναι μέσα από τη συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των εταιρειών και των ρυθμιστικών αρχών. Χρειαζόμαστε έναν αναθεωρημένο κώδικα κατά της παραπληροφόρησης, με ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης που θα βασίζεται σε δείκτες επιδόσεων. Εναπόκειται πλέον στους σημερινούς και τους μελλοντικούς υπογράφοντες να το φέρουν εις πέρας. Πρόκειται να δεχθούμε μόνο έναν κώδικα ισχυρό και φιλόδοξο, ο οποίος θα εφαρμόζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές μας, αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες αδυναμίες του

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: η συνεργασία όλων των μερών για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου. Συγχαίρω τους νέους εταίρους που προσχωρούν σήμερα, αποδεικνύοντας την ειλικρινή τους βούληση να δεσμευτούν και να αναλάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις. Καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες σημειώνουν ταχεία πρόοδο, προσβλέπω στην καλή συνεργασία τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων υπογραφόντων μερών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος κώδικας θα είναι έτοιμος πριν από την έγκριση των νέων κανόνων.»

 

Οι συστάσεις της ERGA, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς ανάλυσης του μηνιαίου προγράμματος παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για την COVID-19 , θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός άρτιου πλαισίου παρακολούθησης του ενισχυμένου κώδικα. Η Επιτροπή αναμένει από τα υπογράφοντα μέρη να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις αυτές και να συμπεριλάβουν την ERGA στη διαδικασία κατάρτισης, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση του κώδικα.

 

Η Επιτροπή καλωσορίζει τις εταιρείες Twitch, Adobe, Havas, The Bright App, Neeva, τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, τη VOST Europe, τον Οργανισμό Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας των Κάτω Χωρών (TNO), Maldita, PagellaPolitica, Demagog, MediaMath, Integral Ad Science, την πρωτοβουλία GARM, Crisp Thinking και Newsback που προσχωρούν στη διαδικασία κατάρτισης του κώδικα ως δυνητικά υπογράφοντα μέρη. Αυτή η διευρυμένη συμμετοχή θα καταστήσει τον νέο κώδικα δεοντολογίας ένα πιο αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Νοεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα