Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Ιουνίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό: οι νέες εκθέσεις των διαδικτυακών πλατφορμών καταδεικνύουν ότι συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα που έλαβαν σχετικά με τα εμβόλια

logo_of_the_european_commission_el.svg__0.png
© EU
Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα τις εκθέσεις του Facebook, του Twitter, του TikTok, της Microsoft και της Google σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν τον Μάιο κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό ως υπογράφοντα μέρη του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση .

 

Η Αντιπρόεδρος κ. Βιέρα Γιούροβα, αρμόδια για τις αξίες και τη διαφάνεια, δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία μάς υπενθύμισε ότι η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές και να στηρίξει την ανάκαμψη. Το εν λόγω πρόγραμμα παρακολούθησης εξακολουθεί να αποτελεί μια δοκιμή για τις πλατφόρμες που θα συμβάλει στην ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση.» Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, πρόσθεσε: «Θέλουμε οι διαδικτυακές πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι ο κώδικας δεοντολογίας θα αποτελέσει μέσο συρρύθμισης στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), και αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης αποτελεί απτό παράδειγμα όπου παρατηρείται πρόοδος. Αναμένω από τις πλατφόρμες να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες και να ενισχύσουν τον κώδικα σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο καθοδήγησης.» Το Facebook ανέφερε ότι τα σχετικά με το εμβόλιο πλαίσια του προφίλ των χρηστών, που εισήχθησαν τον Απρίλιο για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, χρησιμοποιήθηκαν από περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως τον Μάιο. Το Twitter επικαιροποίησε τις ειδοποιήσεις των χρηστών του, εισάγοντας ένα σύστημα ποινών που σταδιακά θα οδηγεί σε αναστολή του λογαριασμού, ώστε οι χρήστες να ενημερώνονται καλύτερα όταν τα τουίτ τους επισημαίνονται ή αφαιρούνται. Το TikTok συνεργάστηκε με το ιταλικό Υπουργείο Νεολαίας σε μια εκστρατεία για την προώθηση του εμβολιασμού και ανέφερε ότι δεκαπλασιάστηκαν τα βίντεο με ετικέτα με το εμβόλιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η σχετική σελίδα της Microsoft Bing για την COVID-19 εξακολουθεί να δείχνει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για την πρόοδο των εμβολίων κατά την αναζήτηση των σχετικών όρων. Η Google εμπλούτισε τη λειτουργία αναζήτησής της παρουσιάζοντας κατάλογο εγκεκριμένων εμβολίων, στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρώπη και διαθέτει επί του παρόντος πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί κανείς να εμβολιαστεί. Ωστόσο, απαιτούνται πιο αναλυτικά δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση του αντικτύπου των μέτρων που λαμβάνουν οι πλατφόρμες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Σε συνέχεια του εγγράφου καθοδήγησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το τρέχον πρόγραμμα παρακολούθησης θα πρέπει να τροφοδοτήσουν τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου παρακολούθησης, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σαφείς δείκτες επιδόσεων.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Ιουνίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα