Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Αυγούστου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων: Δήλωση της Αντιπροέδρου Γιούροβα και του Επιτρόπου Ρεντέρς

logo

Ενόψει της αυριανής Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από 84 χρόνια, η υπογραφή του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ και εν συνεχεία η έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου άνοιξαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ευρωπαϊκής ιστορίας. Σε αυτή τη σημαντική ημερομηνία για την ιστορία της ηπείρου μας, τιμούμε τα αμέτρητα θύματα ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Επιβεβαιώνουμε εκ νέου ότι η μνήμη τους δεν θα ξεχαστεί και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος παρακολούθησαν με φρίκη και απογοήτευση τον Βλάντιμιρ Πούτιν να επαναφέρει τον πόλεμο, τις διώξεις και την παράνομη κατοχή στην ήπειρό μας. Ο κρατικός μηχανισμός της Ρωσίας στρεβλώνει την ιστορία και διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας για να δηλητηριάσει τις δημοκρατίες μας με κακόβουλη παραπληροφόρηση. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της διατήρησης της μνήμης και θα παρουσιάζουμε πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία για την εξάλειψη αυτών των στρεβλώσεων, όπου τις συναντούμε.

Σήμερα, η Ουκρανία και ο λαός της αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται, δεδομένου ότι ο πόλεμος αυτός αφορά την υπεράσπιση των δημοκρατιών μας. Η ελευθερία μας και η ελευθερία της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμες.»

Η πλήρης δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Press release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Αυγούστου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα