Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ουκρανία: η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη ώστε να συμπεριλάβουν τα παιδιά-πρόσφυγες στα εκπαιδευτικά τους συστήματα το επόμενο σχολικό έτος

ukraine

Σήμερα η Επιτροπή δημοσιεύει πρακτικό οδηγό για να βοηθήσει τα παιδιά και τους νέους της Ουκρανίας να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στην ΕΕ, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (0-18 ετών). Το έγγραφο συγκεντρώνει βασικές εκπαιδευτικές αρχές και πρακτικές για τη στήριξη της ένταξης των εκτοπισμένων παιδιών από την Ουκρανία στην εκπαίδευση. Απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των εθνικών αρχών. Οι συγκεκριμένες γνώσεις βασίζονται στα διδάγματα που άντλησαν συλλογικά τα κράτη μέλη από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

 Με την ευκαιρία της δημοσίευσης του οδηγού, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Η υποδοχή τόσων πολλών Ουκρανών προσφύγων σε ευρωπαϊκά σχολεία και πανεπιστήμια αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την προετοιμασία των νέων της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην ΕΕ για τη στήριξη και την προστασία των παιδιών της, ώστε να μπορέσουν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους. Η αλληλεγγύη μας αποτελεί πυλώνα της εταιρικής μας σχέσης -τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.»

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Καθώς το τρέχον σχολικό έτος πλησιάζει στο τέλος του, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι για το φθινόπωρο. Βοηθούμε τους εκπαιδευτικούς να παρέχουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Και διασφαλίζουμε ότι τα σχολεία μας θα παραμείνουν ασφαλές καταφύγιο για όλους τους μαθητές, είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για υπηκόους της ΕΕ.» Σήμερα εκπονήθηκε το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σε διαβούλευση με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τη UNICEF, εκπροσώπους των υπουργείων παιδείας, οργανώσεις-εταίρους που συναντήθηκαν σε διοργανώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα από ομοτίμους μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2022, καθώς και εμπειρογνώμονες από το δίκτυο που ασχολείται με την κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (NESET). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ και στην διαδικτυακή πλατφόρμα για τη σχολική εκπαίδευση: School Education Gateway.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova – τηλ.: +32 229 66953· Célia Dejond – τηλ.: +32 229 88199)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα