Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: 500 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ

The European and Ukrainian flags

Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, 500 Ουκρανοί ασθενείς που χρειάζονται συνεχή επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή βοήθεια έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα όμορα κράτη μέλη της ΕΕ σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Οι κυριότερες χώρες υποδοχής επί του παρόντος είναι το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Πάνω από 500 Ουκρανοί ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία και περίθαλψη έχουν πλέον μεταφερθεί σε νοσοκομεία της ΕΕ, χάρη στους μηχανισμούς αλληλεγγύης της ΕΕ και τη γενναιοδωρία 13 κρατών μελών και εταίρων του ΕΟΧ. Αυτή είναι η πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Η ΕΕ κινητοποίησε μια πρωτοφανούς κλίμακας και ταχύτητας βοήθεια για τη στήριξη και την προστασία της Ουκρανίας και του λαού της. Η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ.» 
 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς προσέθεσε τα εξής: «Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, πρέπει να διασφαλίσουμε εξειδικευμένες θεραπείες, τόσο για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όσο και για τους τραυματίες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ΕΕ εργάζεται 24 ώρες τη μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα για να συντονίσει μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας τις ιατρικές διακομιδές Ουκρανών ασθενών. Καθώς τώρα φτάσαμε στο ορόσημο των 500 Ουκρανών ασθενών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που έχουν διαθέσει κλίνες για τους ασθενείς αυτούς ώστε να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται επειγόντως. Γι’ ακόμη μία φορά, η ΕΕ αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή της προς τους πλέον ευάλωτους. Μαζί σώζουμε ζωές.»
 

Οι μεταφορές ασθενών πραγματοποιούνται μέσω του μηχανισμού αλληλεγγύης, ενός ειδικού ευρωπαϊκού συστήματος για τις ιατρικές μεταφορές στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, που διασφαλίζει την ασφαλή διαβίβαση των δεδομένων των ασθενών χάρη στην ανταλλαγή ιατρικών αρχείων μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης. Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει επίσης στην Επιτροπή να ενημερώνει τις ουκρανικές αρχές για το πού έχουν μεταφερθεί οι ασθενείς στις χώρες της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 229 54578· Stefan De Keersmaecker· Τηλ.: + 32 229 84680· Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 229 69140· Veronica Favalli — Τηλ.: + 32 229 87269)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα