Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: 3,5 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή κατέβαλε προκαταβολές ύψους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη προκειμένου να τα βοηθήσει να διαχειριστούν την άφιξη των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου. Οι πληρωμές για το πρόγραμμα REACT-EU πραγματοποιήθηκαν δυνάμει της Δράσης συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE).

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας, καθώς και με τα κράτη μέλη μας, στην προσπάθεια αλληλεγγύης που καταβάλλουν για την υποδοχή των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Σήμερα βλέπουμε άλλο ένα απτό αποτέλεσμα της αλληλεγγύης μας, με την κινητοποίηση των ταμείων συνοχής εκεί όπου τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.»

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ προσέθεσε τα εξής: «Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου χρειάζονται άμεση στήριξη για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια. Με τις προκαταβολές αυτές, τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να προσφέρουν τροφή, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, βοήθεια για πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και άλλες παροχές σε όσους έχουν ανάγκη.»

Από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τους αμάχους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να τους φιλοξενήσουν και να τους φροντίσουν. Ειδικότερα, εισήγαγε τη δυνατότητα ευέλικτης κινητοποίησης των διαθέσιμων πόρων της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης κατά 100 % και πρότεινε να αυξηθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ η προχρηματοδότηση από το REACT-EU. Τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχει η Επιτροπή. Η συνεισφορά της ΕΕ θα ελαφρύνει την πρόσθετη επιβάρυνση των δημόσιων προϋπολογισμών των κρατών μελών, δεδομένου ότι οι δαπάνες που μπορούν να καλυφθούν είναι αναδρομικά επιλέξιμες από την ημερομηνία της εισβολής στην Ουκρανία. Τα ποσά ανά χώρα παρατίθενται εδώ(Περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker - Τηλ.: +32 229 84680· Veronica Favalli - Τηλ.: +32 229 87269)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα