Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και οι Επίτροποι συζητούν τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας για τα απόβλητα και την παρακολούθηση του εδάφους και των δασών

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και οι Επίτροποι συζητούν τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας για τα απόβλητα και την παρακολούθηση του εδάφους και των δασών και προβαίνουν σε απολογισμό των αποτελεσμάτων της COP28

Participation of Virginijus Sinkevičius, European Commissioner, in the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) meeting in Dubai, United Arab Emirates/COP28

Τη Δευτέρα, οι Επίτροποι κ. Σινκέβιτσιους και κ. Χούκστρα θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στο τελευταίο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του 2023, στον απόηχο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι.
 

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους σε μια σειρά περιβαλλοντικών προτάσεων της Επιτροπής που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια γενική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασιών, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, και θα συζητήσουν τη νομοθεσία για την παρακολούθηση του εδάφους στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για το έδαφος με ορίζοντα το 2030, προετοιμάζοντας τον δρόμο ώστε τα εδάφη της ΕΕ να είναι υγιή έως το 2050.
 

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσιους θα παρουσιάσει τη νέα πρόταση νόμου της Επιτροπής για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση των δασών, που αποσκοπεί στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών δασών, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση προσανατολισμού. Θα παρουσιαστεί επίσης η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την αναθεωρημένη οδηγία για την ποιότητα του αέρα και την πρόταση κανονισμού σχετικά με ένα πλαίσιο πιστοποίησης της ΕΕ για τις απορροφήσεις άνθρακα.
 

Ο Επίτροπος κ. Χούκστρα, από κοινού με την ισπανική Προεδρία, θα προβεί σε έναν απολογισμό της συμφωνίας της COP28, που επιτεύχθηκε στο Ντουμπάι στις 13 Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ κατάφεραν, από κοινού με εταίρους απ’ όλο τον κόσμο, να διατηρήσουν ζωντανή τη δυνατότητα υλοποίησης της δέσμευσης της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Η COP28 ολοκλήρωσε τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος περιλάμβανε μια δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τους στόχους της παγκόσμιας δέσμευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, τους οποίους υποστηρίζει η Επιτροπή.
 

Το Συμβούλιο, στο πλαίσιο υπουργικού γεύματος, θα συζητήσει ανεπίσημα τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040. Το απόγευμα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανάλυσή της σχετικά με τα επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και μια επισκόπηση των αποστολών της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη του μετασχηματισμού της Ευρώπης σε μια πιο πράσινη, υγιέστερη, πιο ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ήπειρο.
 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή της κ. Τερέσα Ριμπέρα, Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης της Ισπανίας, και του Επιτρόπου κ. Σινκέβιτσιους, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Οι δηλώσεις στον Τύπο θα μεταδοθούν επίσης ζωντανά μέσω του EbS.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 2 295 36 64· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: + 32 2 298 13 25)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα