Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες υποβάλλουν τις εκθέσεις του πρώτου εξαμήνου στο πλαίσιο του νέου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν υπογράψει τον νέο κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση του 2022 (Google, Meta, Microsoft, TikTok) δημοσίευσαν νέες εκθέσεις σχετικά το πώς μετέτρεψαν σε πράξη τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση της διάδοσης της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκθέσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες για τηλεφόρτωση στο Κέντρο Διαφάνειας, οι υπογράφοντες καταβάλλουν περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και την παροχή σχετικών δεδομένων. Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν δεσμευτεί να υποβάλλουν εκθέσεις κάθε έξι μήνες και αυτή είναι η πρώτη δέσμη εκθέσεων που υποβάλλονται, καλύπτοντας περίοδο έξι μηνών.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η παραπληροφόρηση εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο πληροφόρησης, ιδίως όσον αφορά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και τις εκλογές. Καθώς οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα το 2024, όλοι οι παράγοντες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση των ξένων παρεμβάσεων, ώστε να προστατευθεί ο διαδικτυακός μας διάλογος. Ο κώδικας αποδεικνύεται χρήσιμο εγχείρημα, αλλά όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ζητώ την πλήρη προσήλωση των πλατφορμών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στο πλαίσιο του κώδικα, ώστε να συμβάλουν στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε τα εξής: «Η ακεραιότητα των εκλογών αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας στο πλαίσιο της εφαρμογής της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο ευρωεκλογών. Σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιούμε την εσωτερική μας εμπειρογνωμοσύνη, η οποία αναπτύχθηκε με την πάροδο των ετών αλλά και με την εμπειρία που αποκτούμε από την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Οι εκθέσεις που δημοσιεύονται σήμερα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς οι πλατφόρμες καταπολεμούν την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και θα τροφοδοτήσουν την αξιολόγησή μας σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συμμόρφωση με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες.» 

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι πλατφόρμες προβαίνουν σε βελτιώσεις όσον αφορά την παροχή πιο αναλυτικών και εμπεριστατωμένων δεδομένων, καλύπτοντας ορισμένα κενά στα δεδομέναΩστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την παροχή πιο στοχευμένων, ολοκληρωμένων και ουσιαστικών δεδομένων. Επιπλέον, οι υπογράφοντες ανέφεραν τις προσπάθειές τους να παράσχουν διασφαλίσεις όσον αφορά τα νέα συστήματα και τα χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης που είναι διαθέσιμα στις υπηρεσίες τους. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν επίσης ειδικό κεφάλαιο για την παραπληροφόρηση σχετικά με την Ουκρανία. Η επόμενη δέσμη εκθέσεων, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2024, θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης γύρω από τις εκλογές.

Οι εκθέσεις συνοδεύονται από ένα νέο αρχικό σύνολο διαρθρωτικών δεικτών, οι οποίοι  παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την παραπληροφόρηση στις διαδικτυακές πλατφόρμες και τον αντίκτυπο του κώδικα στη μείωση της εξάπλωσής της. Η Επιτροπή αναμένει από τους υπογράφοντες να συνεχίσουν το έργο τους επεκτείνοντας και τελειοποιώντας την υποβολή εκθέσεων στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ. Η δήλωση της Αντιπροέδρου κ. Γιούροβα σχετικά με τη συνάντησή της με τους υπογράφοντες τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση είναι διαθέσιμη εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Μαριέττα Γραμμένου — Τηλ.: + 32 2 298 35 83)  

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα