Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Οι χρηματοδοτικές πράξεις του NextGenerationEU ξεκίνησαν καλά σύμφωνα με νέα έκθεση

Σήμερα η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη εξαμηνιαία έκθεσή της σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα NextGenerationEU, η οποία καλύπτει το διάστημα Ιούνιος-Δεκέμβριος 2021.

Weekly College meeting of the von der Leyen Commission, 26/01/2022

Η έκθεση αναλύει βασικά στατιστικά στοιχεία για τον δανεισμό στο πλαίσιο του NextGenerationEU, όπως τα συνολικά κεφάλαια που άντλησε η Επιτροπή για το πρόγραμμα το 2021 (71 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση) και τα συνολικά κεφάλαια που εκταμίευσε στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (64 δισ. ευρώ) και σε άλλα προγράμματα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη ζήτηση για δανεισμό στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Επιθυμώντας να επιταχύνουν την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού, οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υπερκαλύπτοντας από 7 έως 14 φορές τα βιβλία παραγγελιών. Έτσι η Επιτροπή μπόρεσε να ολοκληρώσει με πολύ ευνοϊκούς όρους τις συναλλαγές στο πλαίσιο του NextGenerationEU για το 2021, επιτυγχάνοντας τελικά μέσο κόστος χρηματοδότησης ως και 0,14 %. Πέρα από όλες τις άλλες επιτυχίες του προγράμματος, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι όλα τα ποσά που οφείλονταν στα κράτη μέλη το 2021 καταβλήθηκαν γρήγορα, σε λιγότερο από 6 εργάσιμες ημέρες από την ολοκλήρωση των αναγκαίων νομικών διαδικασιών.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο αρμόδιος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Η σημερινή έκθεση επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή επιτυχία του χρηματοδοτικού προγράμματος NextGenerationEU. Τα οφέλη αυτών των ισχυρών επιδόσεων θα περάσουν στα κράτη μέλη που λαμβάνουν επιχορηγήσεις και δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποδεικνύοντας τι μπορεί να επιτύχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.»

Η εξαμηνιαία έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις χρηματοδοτικές πράξεις του NextGenerationEU είναι διαθέσιμη εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δανειοληψία και τη δανειοδότηση στο πλαίσιο του NextGenerationEU είναι διαθέσιμες εδώ

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα