Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Μαΐου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και η βιομηχανία θα επωφεληθούν από τον καθαρό, ασφαλή και σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό χάρη σε καίριες μεταρρυθμίσεις της αγοράς

green deal

Αθήνα, 21/05/2024

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή έγκριση σημαντικών μεταρρυθμίσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και του νέου κανονιστικού πλαισίου για την τόνωση της ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου και άλλων απανθρακοποιημένων αερίων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να επιμείνει στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών και αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση.

Οι ανθεκτικές στις μελλοντικές εξελίξεις αγορές ενέργειας θα τονώσουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες και σταθερότερες τιμές, οι οποίες είναι απαραίτητες για να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την έγκριση του νέου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της δέσμης μέτρων για την αγορά υδρογόνου και απανθρακοποιημένων αερίων, η ΕΕ έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει στους καταναλωτές μια ευρεία επιλογή συμβάσεων και πιο σαφείς πληροφορίες πριν από την υπογραφή σύμβασης, ενώ θα βοηθήσει και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πιο προβλέψιμο ενεργειακό κόστος. Το επικαιροποιημένο πλαίσιο για την αγορά φυσικού αερίου διασφαλίζει ότι τα απανθρακοποιημένα αέρια και το υδρογόνο θα μπορούν να κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τους στόχους του REPowerEU.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις ερωταπαντήσεις για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη δέσμη μέτρων για τα απανθρακοποιημένα αέρια και το υδρογόνο.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Μαΐου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα