Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ο τέταρτος γύρος συγκέντρωσης της ζήτησης για την από κοινού αγορά αερίου ξεκινά σήμερα

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Επιτροπή ξεκινά τον τέταρτο γύρο συγκέντρωσης της ζήτησης για την από κοινού αγορά αερίου. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν τις ανάγκες τους για την από κοινού αγορά αερίου στη διεθνή αγορά μέσω του μηχανισμού AggregateEU.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 28 Νοεμβρίου για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση συγκέντρωσης της ζήτησης αερίου. Οι δυνητικοί αγοραστές μπορούν να υποβάλουν τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο που θα παραδοθεί μεταξύ Ιανουαρίου 2024 και Μαρτίου 2025. Στη συνέχεια, η συλλογική ζήτηση θα δημοπρατηθεί στην παγκόσμια αγορά από τις 4 έως τις 5 Δεκεμβρίου, ώστε οι διεθνείς προμηθευτές να μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους σε Ευρωπαίους πελάτες.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Αυτός ο γύρος συγκέντρωσης της ζήτησης αερίου προσφέρει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μια νέα ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν την ενέργεια που χρειάζονται. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αρχίζει να χρησιμοποιεί τη θέρμανση, η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ συνεχίζει να συμβάλλει στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες θα παραμείνουν ζεστοί φέτος τον χειμώνα και να διατηρήσουμε προσιτές τις τιμές ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τη βιομηχανία. Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα της συλλογικής μας αντίδρασης στην περσινή ενεργειακή κρίση και εξακολουθεί να μας εξυπηρετεί μέχρι σήμερα

Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για την ενίσχυση της διαφοροποίησης του εφοδιασμού με αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συλλογική απόφαση της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Η συγκέντρωση της ζήτησης και οι από κοινού αγορές φυσικού αερίου πραγματοποιούνται μέσω του μηχανισμού AggregateEU, στον οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Giulia Bedini — Τηλ.: + 32 2 295 86 61· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: + 32 2 298 13 25)

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα