Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη: Νέες ευκαιρίες πολιτιστικής κινητικότητας για καλλιτέχνες

Culture Moves Europe Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικής κινητικότητας της ΕΕ, με τίτλο «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη», ανακοινώνει μια νέα πρόσκληση για ατομική κινητικότητα. Απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα που είναι τουλάχιστον 18 ετών, διαμένουν νόμιμα σε μία από τις 40 χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και δραστηριοποιούνται στους ακόλουθους τομείς: παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, μουσική, πολιτιστική κληρονομιά, αρχιτεκτονική, σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου μόδας, και λογοτεχνία. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2024.

Το πρόγραμμα προσφέρει επιχορηγήσεις κινητικότητας οι οποίες καλύπτουν ένα μέρος των εξόδων ταξιδίου και διαμονής και μπορούν να συμπληρωθούν με πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους για διεθνή κινητικότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη πολυμορφία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Παρέχεται αυξημένη οικονομική στήριξη σε όσους ταξιδεύουν οικολογικά, είναι γονείς μικρών παιδιών ή χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν. Οι καλλιτέχνες με αναπηρία ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να υποβάλουν αίτηση, καθώς το πρόγραμμα «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη» τους παρέχει ειδική στήριξη για την κάλυψη πρόσθετων δαπανών που ενδέχεται να προκύψουν από την αναπηρία τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε διασυνοριακά έργα.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα “Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη” στηρίζει την κινητικότητα όλων των καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια στη διεθνοποίηση της σταδιοδρομίας τους. Αυτό συμβάλλει στη διεύρυνση της αισθητικής και της πολυμορφίας του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Το πρόγραμμα “Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη” μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για μια πολιτιστική αλλαγή.»

Από πέρυσι που ξεκίνησε, το πρόγραμμα «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη» έχει ήδη στηρίξει περισσότερους από 1.800 δικαιούχους που επιλέγουν να συνεργαστούν με τους διεθνείς εταίρους τους σε άλλη χώρα του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», από τη Νορβηγία έως την Τυνησία και από την Πορτογαλία έως την Αρμενία, για την υλοποίηση των πολιτιστικών τους έργων. Οι αιτούντες και οι αιτούσες που δεν επιλέχθηκαν στον πρώτο γύρο προσκλήσεων μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε αυτόν τον ειδικό ιστότοπο και εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
2 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα