Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Επίτροπος Λέναρτσιτς ταξιδεύει στην Ισπανία για την απονομή χρυσού μεταλλίου στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner, to Türkiye

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, θα βραβευτούν σήμερα με το ισπανικό χρυσό μετάλλιο πολιτικής προστασίας για τις προσπάθειές που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς και ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας κ. Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων στη Μαδρίτη.
 

Η βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη, πιο μακροχρόνια και καινοτόμο επιχείρηση πολιτικής προστασίας της ΕΕ έως σήμερα. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ και βάρους πάνω από 82.000 τόνων. Το 2022, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 106 φορές. Ωστόσο, μία μόνο ενεργοποίηση από την Ουκρανία περιλάμβανε 126 αιτήματα συνδρομής, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων να ανέλθει σε 232. Έτσι διπλασιάστηκε ο αριθμός των αιτημάτων σε σύγκριση με το 2020 και το 2021.
 

Ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς και ο Υπουργός κ. Γκράντε-Μαρλάκα θα συζητήσουν επίσης τα σχέδια της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, την ετοιμότητα της ΕΕ και των κρατών μελών απέναντι σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τις συστάσεις που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα σχετικά με τους στόχους ανθεκτικότητας στις καταστροφές και την ετοιμότητα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Κατά την επίσκεψή του στην Ισπανία, ο Επίτροπος θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και ιδίως η επικείμενη διάσκεψη σχετικά με την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η ανθρωπιστική διπλωματία.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: +32 2 295 45 78· Daniel Puglisi - Τηλ.: +32 2 296 91 40)

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα