Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Επίτροπος κ. Βάρχεϊ σε διήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ θα βρίσκεται στο Κίεβο στις 26-27 Ιανουαρίου.

Press statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on EU financial support for Ukraine 

Όπως ανακοίνωσε η Προέδρος κ. φον ντερ Λάιεν, η επίσκεψη σηματοδοτεί τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και για τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα οφέλη του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ για την ανατολική εταιρική σχέση όσον αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ουκρανίας, μέσω της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της οικονομικής μετάβασης για τις αγροτικές περιοχές, της ενεργειακής απόδοσης και της ψηφιοποίησης.

Θα συζητηθούν επίσης η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ βάσει της συμφωνίας σύνδεσης, ενώ ο Επίτροπος κ. Βάρχεϊ θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού της ουκρανικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Shmyhal.

Επιπλέον, ο Επίτροπος θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τις ουκρανικές αρχές, καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων. Το ταξίδι του θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας και των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και στο μνημείο Babyn Yar που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα. Ο Επίτροπος θα συμμετάσχει επίσης στην εκδήλωση για την έναρξη του έργου «Natolin4Capacity Building».

Σχετικά βίντεο της επίσκεψης θα είναι διαθέσιμα στο EbS. Περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας είναι διαθέσιμες εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα