Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Τίμερμανς υπογράφει την πράσινη εταιρική σχέση ΕΕ-Μαρόκου για την ενέργεια, το κλίμα και το περιβάλλον

Visit of Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission, to Morocco

Χθες ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο στις 18 και 19 Οκτωβρίου, υπέγραψε την πράσινη εταιρική σχέση ΕΕ-Μαρόκου. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους πρωτοβουλία με χώρα εταίρο στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η εταιρική σχέση υπεγράφη από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και, από πλευράς του Βασιλείου του Μαρόκου, από τον Υπουργό Εξωτερικών, Αφρικανικής Συνεργασίας και Απόδημων Μαροκινών κ. Νασέρ Μπουρίτα. Με τη σύναψη της πράσινης εταιρικής σχέσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βασίλειο του Μαρόκου εδραιώνουν τη συνεργασία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι εργασίες διαρθρώνονται σε ευρείς θεματικούς άξονες όπως κλίμα και ενέργεια, περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πράσινη οικονομία. Ακολουθώντας μια πολυμερή προσέγγιση, η εταιρική αυτή σχέση εκπέμπει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κοινής φιλοδοξίας προ της COP27.
 

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε σχετικά: Το Μαρόκο είναι πρωτοπόρο στην Αφρική όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η πράσινη εταιρική σχέση που συνάψαμε σήμερα αξιοποιεί την κοινή δέσμευσή μας να λάβουμε μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και να εκμεταλλευτούμε τις εγγενείς οικονομικές ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης. Μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μαρόκο μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για ένα υγιές κλίμα, ένα ανθηρό περιβάλλον και ευημερία για όλους».

Η πράσινη εταιρική σχέση ΕΕ-Μαρόκου αποτελεί και μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων που περιλαμβάνεται στην κοινή διακήρυξη για την ανανέωση της εταιρικής σχέσης με τη Μεσόγειο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ. Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου κ. Τίμερμανς εδώ και να παρακολουθήστε την τελετή υπογραφής της πράσινης εταιρικής σχέσης, καθώς και στιγμιότυπα από την επίσκεψη στο Μαρόκο εδώ.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie – Τηλ.: +32 2 295 86 02· Ana Crespo Parrondo – Τηλ.: +32 2 298 13 25)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα