Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο ΕΑ Ντομπρόβσκις ανακοινώνει την εκταμίευση μιας πρώτης πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

RRF

Σήμερα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις επισκέπτεται την Ελλάδα όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσει την υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τις οικονομικές προοπτικές και τον καίριο ρόλο της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Ebs, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία αποτελείται από 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Οι πληρωμές που καταβάλλονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή μια πρώτη αίτηση για πληρωμή 3,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 15 ορόσημα.

Αυτά περιλαμβάνουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων της Ελλάδας για την υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Ελλάδας. Η θετική γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με την αίτηση πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση τελικής απόφασης από την Επιτροπή σχετικά με την εκταμίευση των κονδυλίων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία πληρωμής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι διαθέσιμες στις σχετικές ερωταπαντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι διαθέσιμες εδώ.

Τα ποσά των πληρωμών που καταβάλλονται στα κράτη μέλη δημοσιεύονται στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, ο οποίος δείχνει την πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίηση του συνολικού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα