Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Άτλας της Μετανάστευσης για το 2023 επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη ισχυρή στήριξη της ΕΕ προς τους Ουκρανούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο

migration

Αθήνα, 18/12/2023

Σήμερα, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Επιτροπής δημοσίευσε μια νέα έκδοση του Άτλαντα της Μετανάστευσης, ενός διαδικτυακού εργαλείου που παρέχει τα πλέον πρόσφατα εναρμονισμένα και επικυρωμένα δεδομένα σχετικά με τη μετανάστευση για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και για 171 χώρες και εδάφη ανά τον κόσμο.

Η έκδοση του 2023 περιλαμβάνει ειδική θεματική ενότητα σχετικά με τις τάσεις αλληλεγγύης της ΕΕ προς τους εκτοπισθέντες από την Ουκρανία. Δείχνει ότι η αποφασιστικότητα και η ανθεκτικότητα των Ευρωπαίων όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας και των εκτοπισθέντων παραμένουν ισχυρές σε επίπεδο ΕΕ, κάτι το οποίο συμπίπτει με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου του Αυγούστου του 2023, σύμφωνα με τα οποία το 79 % των ατόμων που απάντησαν τάσσεται υπέρ της υποδοχής, στην ΕΕ, των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Η κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, Eπίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας και αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε: «Οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα και στοιχεία, και η μετανάστευση δεν αποτελεί εξαίρεση. Γι’ αυτό είναι τόσο πολύτιμος ο Άτλας της Μετανάστευσης. Βοηθά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τη μετανάστευση. Η φετινή έκδοση επικεντρώνεται στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.»

Χάρη στο ευρύ φάσμα πληροφοριών που περιλαμβάνει για βασικά θέματα μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης των μεταναστευτικών μετακινήσεων με την πάροδο του χρόνου, ο Άτλας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αναφοράς για τους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ, τους ερευνητές και άλλους φορείς. Η χρήση των επιστημονικών δεδομένων και στοιχείων τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την πολυπλοκότητα της μετανάστευσης, με στόχο βιώσιμες πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς που ωφελούν τόσο τους μετανάστες όσο και τις κοινότητες υποδοχής στην ΕΕ και παγκοσμίως. Τα δεδομένα εμφανίζονται υπό μορφή φιλικών προς τον χρήστη διαδραστικών διαγραμμάτων και απεικονίσεων.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke – Τηλ.: +32 2 295 86 15· Flore Boutier – Τηλ: +32 2 296 60 43)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα