Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς στο Κίεβο για ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας στους τομείς υγείας,παιδείας,πολιτισμού,νεολαίας, αθλητισμού & κυβερνοασφάλειας

schinas - σχοινάς μαργαρίτης

Σήμερα, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται στο Κίεβο. Σκοπός της επίσκεψής του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της νεολαίας, του αθλητισμού και της κυβερνοασφάλειας.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντήσει τον Ουκρανό Υπουργό Παιδείας και Επιστημών κ. Οξέν Λισόβιι, μαζί με τον οποίο θα επισκεφθούν το εκτοπισμένο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και θα συναντήσουν φοιτητές. Στη συνέχεια, θα υπογράψουν σύμφωνο εκπαιδευτικής συνεργασίας, με την οποία θα αναλάβουν τη δέσμευση να ενισχύσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον καίριο τομέα, δεδομένου ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή και τις εκπαιδευτικές προοπτικές εκατομμυρίων νέων και συνεχίζει να πλήττει σοβαρά τον τομέα της παιδείας.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντηθεί επίσης με τον Ουκρανό Υπουργό Υγείας κ. Βίκτορ Λιάσκο, με τον οποίο θα υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας στον τομέα της υγείας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να επεκτείνουν τη συνεργασία για τις επείγουσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες του τομέα αυτού. Ο πόλεμος έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και καταστρέφει τόσο τις υποδομές όσο και τα συστήματα υγείας. Οι δύο τελετές υπογραφής και οι δηλώσεις προς τον Τύπο θα μεταδοθούν στο EbS.

Σήμερα το απόγευμα θα δημοσιευτεί εδώ δελτίο Τύπου σχετικά με τα δύο σύμφωνα συνεργασίας στην παιδεία και την υγεία.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Βαντίμ Χουτζέιτ και επισκέφθηκε το αθλητικό στάδιο Αβανχάρντ, το οποίο καταστράφηκε κατόπιν ρωσικής επίθεσης. Το κοινό δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-Ουκρανίας στους τομείς της νεολαίας και του αθλητισμού είναι διαθέσιμο εδώ.

Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά εστιάζει επίσης στη συνεργασία της ΕΕ με την Ουκρανία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ο Αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί το κέντρο κυβερνοασφάλειας CERT-UA, και θα συναντηθεί με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας που είναι υπεύθυνα για την κυβερνοασφάλεια. Ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με τον Ουκρανό Υπουργό Πολιτισμού κ. Ολεξάντρ Τκατσένκο, με τον οποίο θα επισκεφτούν την καλλιτεχνική έκθεση «Πώς είσαι;», η οποία έχει ως θέμα της την ψυχολογική εμπειρία του πολέμου. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντηθεί με την κ. Ολένα Ζελένσκι, Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, με την οποία θα συζητήσει μέτρα στήριξης της ψυχικής υγείας, καθώς και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία για την εκπαίδευση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα