Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γιούανσον στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη νόμιμη μετανάστευση στις 16-17 Νοεμβρίου 2023

schinas - σχοινάς μαργαρίτης

Αύριο, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον θα παραστούν στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη νόμιμη μετανάστευση που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

Η διάσκεψη που διοργανώνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιείται την επομένη της έγκρισης από την Επιτροπή μιας νέας δέσμης προτάσεων σχετικά με τις δεξιότητες και την κινητικότητα ταλέντων. Θα φέρει σε επαφή καίριας σημασίας εκπροσώπους από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και διεθνείς εταίρους, τον ΔΟΜ, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις εργοδοτών, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών. Στόχος είναι να διευκολύνει τις συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην ΕΕ, τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις νέες λύσεις.

Την Πέμπτη, η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα προβεί σε εισαγωγικές παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, η Επίτροπος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού στο σημερινό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο, στην οποία θα παρουσιάσει την πρόταση για τη δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ. Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς και η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα συμμετάσχουν στην ομάδα συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης για την επέκταση των εταιρικών σχέσεων προσέλκυσης ταλέντων, με τη συμμετοχή κρίσιμων για τη μετανάστευση τρίτων χωρών.  

Την Παρασκευή, οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα εστιάσουν στην πρόοδο, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της δέσμης μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα, την οποία η Επιτροπή πρότεινε το 2022. Θα αντιμετωπίσουν επίσης τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες και την πρόταση που εγκρίθηκε πρόσφατα σχετικά με τη δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ και τις εταιρικές σχέσεις ταλέντων.  

Η διάσκεψη θα μεταδοθεί ζωντανά από το Υπουργείο Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της Ισπανίας από τις 10:30 (ώρα Ελλάδος) στις 16 Νοεμβρίου και από τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) στις 17 Νοεμβρίου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper — Τηλ.: +32 2 298 56 91· Fiorella Belciu – Τηλ.: +32 2 299 37 34)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα