Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Το Ντόρτμουντ είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021 και η Vantaa αναγνωρίζεται ως ανερχόμενη καινοτόμος πόλη

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές του έβδομου διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας («iCapital»). Η πόλη του Ντόρτμουντ στη Γερμανία είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021 και η πόλη Vantaa της Φινλανδίας είναι η Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας.

Μετά από εντατική διαδικασία αξιολόγησης, δύο υψηλού επιπέδου κριτικές επιτροπές ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων επέλεξαν τους νικητές και τους επιλαχόντες στις δύο κατηγορίες βραβείων. Τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» κατέλαβαν το Δουβλίνο στην Ιρλανδία και η Μάλαγα στην Ισπανία. Το Βίλνιους στη Λιθουανία κατέλαβε την τρίτη θέση. Το Cascais στην Πορτογαλία και το Trondheim στη Νορβηγία βρίσκονται αντίστοιχα στη δεύτερη και τρίτη θέση στην κατηγορία «Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας».

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Είμαι εντυπωσιασμένη από το εξαιρετικό έργο όλων των επιλαχουσών πόλεων του iCapital. Έχω την τιμή να αναδείξω ότι οι πόλεις αυτές είναι τα πραγματικά πεδία δοκιμών για την καινοτομία. Δημιουργούν από κοινού πρωτοβουλίες από τη βάση προς την κορυφή για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης».

Τα βραβεία αυτά ανταμείβουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες των πόλεων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προάγει και ενστερνίζεται την καινοτομία. Οι πόλεις ανέπτυξαν και εφάρμοσαν καινοτόμες ιδέες, θέτοντας σε εφαρμογή τις διαδικασίες, τα εργαλεία και τα μοντέλα διακυβέρνησης για την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων. Θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως λαμπρά παραδείγματα για πόλεις στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, που έχουν πληγεί από την πανδημία και θα πρέπει να δρομολογήσουν τον μετασχηματισμό τους.

Εκτός από την αναγνώριση κύρους, ο νικητής της κατηγορίας «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ οι δύο επιλαχόντες βραβεύονται με 100.000 ευρώ έκαστος (το Δουβλίνο και η Μάλαγα θα μοιραστούν το βραβείο). Ο νικητής της κατηγορίας «Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας» θα λάβει 500.000 ευρώ, ενώ οι δύο επιλαχόντες θα λάβουν 50.000 ευρώ έκαστος.

Ιστορικό

Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων Ευρώπη, ο έβδομος διαγωνισμός Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας (iCapital) ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Υποβλήθηκαν 39 αιτήσεις από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απονέμει το βραβείο iCapital για την ανάδειξη πόλεων με συμπεριληπτικά οικοσυστήματα καινοτομίας. Το βραβείο αυτό προσδιορίζει τα αστικά οικοσυστήματα που συνδέουν τους πολίτες με τον δημόσιο τομέα, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις επιχειρήσεις, προκειμένου μέσω των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί να βελτιωθεί η ευημερία της κοινωνίας και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η καινοτομία που ανατρέπει τα δεδομένα.

Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016), το Παρίσι (2017), η Αθήνα (2018), η Νάντη (2019) και η Λουβέν (2020).

Εκτός από την κύρια κατηγορία, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας, στο πλαίσιο της οποίας ανταγωνίζονται πόλεις με πληθυσμό άνω των 250.000 κατοίκων, φέτος προστέθηκε μια νέα κατηγορία: η Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας που απευθύνεται σε πόλεις με πληθυσμό μεταξύ 50.000 και 249.999 κατοίκων.

Το iCapital είναι ένα από τα τέσσερα βραβεία του ΕΣΚ που απονέμονται στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων Ευρώπη». Τη διαχείριση του βραβείου αναλαμβάνουν o Εκτελεστικός Οργανισμός για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και τις ΜΜΕ, και οι νικητές επιλέγονται μετά από αξιολόγηση που διενεργείται από δύο υψηλού επιπέδου ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων.

Για περισσότερες πληροφορίες

Έκθεση αντικτύπου του ΕΣΚ και βασικά επιτεύγματα

Βραβεία για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας

Αποστολή της ΕΕ: Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Νοεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα