Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Αυγούστου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Νίγηρας: Η ΕΕ στηρίζει τον επαναπατρισμό πολιτών

The Berlaymont Building and European Flags

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στον Νίγηρα, η Γαλλία ζήτησε βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για τη στήριξη του επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ που βρίσκονται στη χώρα.
 

Επί του παρόντος, η Γαλλία έχει προσφέρει τέσσερα αεροσκάφη για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από το Νιαμέι στο Παρίσι. Δύο πτήσεις έχουν ήδη φτάσει στη Γαλλία, επαναπατρίζοντας περίπου 500 άτομα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες πτήσεις. Ο Μηχανισμός θα χρηματοδοτήσει το 75% του κόστους των μεταφορών.
 

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα εννέα συμμετέχοντα κράτη, τα οποία μπορούν να ζητήσουν την παροχή προξενικής βοήθειας στους πολίτες τους, για παράδειγμα στο πλαίσιο επιχειρήσεων εκκένωσης.
 

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι πτήσεις επαναπατρισμού που συντονίζονται από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ διασφαλίζουν την ασφαλή επιστροφή των πολιτών της ΕΕ διαφορετικών εθνικοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκολύνει την παροχή αυτής της βοήθειας, συντονίζει την ευρωπαϊκή αντίδραση και συγχρηματοδοτεί το κόστος των μεταφορών.
 

Η βοήθεια προσφέρεται και αποστέλλεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα συμμετέχοντα κράτη σε εθελοντική βάση. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι πολίτες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο εξωτερικό σε περίπτωση κρίσεων ή καταστροφών.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
2 Αυγούστου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα