Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Ιουλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Μετά το Κοτονού: δήλωση της Επιτρόπου κ. Ουρπιλάινεν με την οποία χαιρετίζει τη συμφωνία του Συμβουλίου για την υπογραφή της νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΟΚΑΚΕ

Participation of Jutta Urpilainen, European Commissioner, in the 2023 High-Level Political Forum on Sustainable Development

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την ΕΕ και τα 79 μέλη του Οργανισμού Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΟΚΑΚΕ).

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 20 Ιουλίου του 2023, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίξαμε τον δρόμο για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της πιο ολοκληρωμένης συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της και του ΟΚΑΚΕ, της μεγαλύτερης ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τους προσεχείς μήνες, η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα μέλη του ΟΚΑΚΕ.

Είμαι πολύ ικανοποιημένη με την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2018, ο κόσμος μεταλλάσσεται συνεχώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί. Η συμφωνία προσφέρει ασφάλεια και συνέχεια και εγγυάται ένα λαμπρό μέλλον για τις σχέσεις μας με σημαντικούς εταίρους ανά τον κόσμο.

Η συμφωνία σύνδεσης καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της οικονομίας έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια. Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις: τους αυξανόμενους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, των παγκόσμιων πανδημιών και της αστάθειας.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας, η οποία διαδέχεται τη συμφωνία του Κοτονού, εμείς και ο ΟΚΑΚΕ μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη συνεργασία μας και να καταστήσουμε την εταιρική μας σχέση ανθεκτική στις μελλοντικές εξελίξεις. Σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο, η συμφωνία ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ και των χωρών ΑΚΕ να αντιμετωπίζουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας στα διεθνή φόρουμ, με βάση τις κοινές μας αξίες του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της διεθνούς έννομης τάξης.

Επόμενα βήματα

Τους προσεχείς μήνες θα διοργανωθεί τελετή υπογραφής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΟΚΑΚΕ. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία εταιρικής σχέσης από την ΕΕ και τους εκπροσώπους του ΟΚΑΚΕ, η νέα προσωρινή συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την υπογραφή της.

Σχετικά με την εταιρική σχέση ΕΕ — ΟΚΑΚΕ

Η εταιρική σχέση ΑΚΕ-ΕΕ είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ολοκληρωμένα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών εταίρων. Ενώνει πάνω από 1,5 δισ. ανθρώπους σε τέσσερις ηπείρους. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρική σχέση συνδέει την ΕΕ με 79 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Η συνεργασία μας είναι ευρεία και βασίζεται στις αξίες που φέρνουν πιο κοντά την ΕΕ και τις χώρες ΑΚΕ. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρική σχέση επικεντρώνεται στην εξάλειψη της φτώχειας και στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στις χώρες ΑΚΕ. Η δράση μας περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: τον πολιτικό διάλογο, την αναπτυξιακή συνεργασία, καθώς και την περιφερειακή ολοκλήρωση και το εμπόριο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία του Κοτονού για τη νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΕ / Αφρικής-Καραϊβικής-Ειρηνικού

Νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΕ/Αφρικής-Καραϊβικής-Ειρηνικού

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Ιουλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα